Две Нобелови награди за литература тази година, след скандала от 2018

Други
Две Нобелови награди за литература тази година, след скандала от 2018

Тази година ще бъдат връчени две Нобелови награди за литература, след като скандал през 2018 възпрепятства излъчването на победител, пише Евронюз. Шведската академия, която според завещанието на Алфред Нобел връчва Нобеловите награди за литература, се принуди да въведе промени, след като съпругът на неин член беше уличен в изнасилване и продажба на вътрешна информация за наградите.

233-годишната институция, за чиято дейност е трудно да се добие информация, беше приканена от Фондация Нобел, която финансира наградите и дава 914 хиляди долара на победителя, да направи още, за да подобри прозрачността на работата си. Членовете на Шведската академия получават пожизнен статут от краля на страната и до скоро не можеха да подават оставка.

Това доведе до ситуация, в която тези от тях, които не желаят да изпълняват задължения по определянето на нобеловите лауреати, остават неактивни с години и не могат да бъдат заменени, докато не починат. Проблем с невъзможността да подаде оставка имаше и поетесата Катарина Фростенсон, чийто съпруг беше уличен в престъпления и в момента е в затвора.

Фондацията Нобел започна да изготвя общ етичен кодекс, с който да се съобразяват всички институции, връчващи престижните награди. Той ще изисква имената на кандидатите за Нобелова награда да остават в тайна, както и да се следи за конфликт на интереси и връзкарство.

“Шведската академия има нужда от още реформи.”, казва преподавателката по литература от университета в Гьотеборг Ингрид Елам. Според нея, идеята да се въведе възрастово ограничение от 80 години за членовете на академията е добра и ще повиши престижа на Нобеловата награда за литература.

“Хората имат навика да дават награда на това, което самите те познават и харесват. Всичко друго считат за кич или неотговарящо на изискванията на изкуството.”, казва Елам.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password