Кралят на Швеция извади петима свои внуци от кралския двор

Горещо
Кралят на Швеция извади петима свои внуци от кралския двор

Кралят на Швеция обяви, че изважда петима свои внуци от кралския двор, пише Евронюз. Принц Александър, принц Габриел, принцеса Леонора, принц Николас и принцеса Адриен вече няма да имат официални задължения от името на шведската корона. Те запазват титлите си на графове и графини.

Крал Карл XVI Густаф обяви промените с цел ясно да се прави разлика между тези членове на кралския двор, които официално представляват короната и тези благородници, които са само част от кралското семейство.

Промяната означава, че петте деца на по-малкия син и по-малката дъщеря на краля, няма да получават издръжка от парите на данъкоплатците, каквато се полага на всеки, представляващ официално короната. 7-годишната принцеса Естеле и 3-годишният принц Оскар, които са деца на наследницата на престола Виктория Шведска и съпруга й, принц Даниел, остават представители на короната в официални събития.

Управлението на 73-годишният Карл XVI Густаф е белязано от големи промени в статута на шведската корона. Малко след като той се качва на трона преди 46 години, Швеция отнема на монарха редица правомощия, като назначаването на министър-председателя, подписването на закони, за да влязат в сила и статута му на главнокомандващ на армията.
През 1980 г. е въведена промяна и по отношение на правата на принцесите да се качват на престола.

Карл XVI Густаф е крал, защото е единственото момче в семейството на своите родители и се качва на престола, въпреки че е най-малкото дете във фамилията. Според новите правила, престола се наследява от най-голямото дете на краля, независимо от пола му.Така Виктория Шведска ще стане първата жена, възползвала се от промяната на правилата на наследяване, когато замени баща си на престола.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password