Атентаторът от Париж имал данни за десетки полицаи

Горещо
Атентаторът от Париж имал данни за десетки полицаи

Служителят на парижката полиция, който уби четирима колеги в щаба във френската столица, имал USB памет с подробности за десетки служители. Това предизвика опасения, че възнамерявал да ги предаде на други радикализирани ислямисти, съобщава френска медия във вторник. Позовавайки се на източници, близки до разследването, „Льо Паризиен“ съобщи, че не е ясно дали нападателят, ИТ специалистът Микаел Харпон, разполага с данните на USB-то като част от работата си или ги е извадил тайно.

Но разследващите са установили, че Харпон, който е имал достъп до класифицирани данни в разузнавателното отделение на парижката полиция, е бил в близък контакт с твърдолинеен салафистки имам през месеците преди касапницата миналата седмица.
На USB ключа имаше и няколко пропагандни видеоклипа от групата на Ислямска държава. Президентът Еманюел Макрон ще председателства по-късно във вторник по повод на тримата мъже офицери и жена-административен асистент, убити по време на обедната атака миналия четвъртък.

Убийствата повдигнаха сериозни въпроси за това как полицията е пропуснала да забележи различни знаци в поведението на Харпон за неговата радикализиране през последните години, въпреки че Франция е под висока тревога след вълна от смъртоносни терористични атаки. Вътрешният министър Кристоф Кастанер ще бъде разпитан при затворени врати от парламентарна делегация по разузнаването, преди да се изправи за задаване на въпроси от парламентарна комисия.

След това той ще бъде разпитан от комисия на Сената в четвъртък защо предупредителните признаци, включително публичното одобрение от страна на Харпон за клането през 2015 г. на 12 души в редакцията на „Шарли Ебдо“, не са включени в досието на Харпон. Вътрешното министерство създаде специална килия след нападението, за да проследи потенциалните ислямски радикали в силите за сигурност на Франция.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password