Румъния ще строи музей на Холокоста

Горещо
Румъния ще строи музей на Холокоста

Президентът на Румъния Клаус Йоханис даде “зелена светлина” на проект за построяването на Музей на Холокоста, пише Евронюз. Седем десетилетия след края на Втората световна война, музеят ще бъде изграден в столицата Букурещ. Румъния е сред държавите, които избиват еврейското малцинство, като доклад на Ели Визел от 2004 г. сочи, че между 280 000 и 380 000 румънски и украински евреи са били убити в териториите, които е контролирала Румъния като съюзник на нацистка Германия.

Едва наскоро Румъния започна да говори за тези събития и да отчита своята роля в тях, като първото признание за участие в избиването на евреите дойде през 2003 г. Новият музей, който ще се открие в сътрудничество с Института Ели Визел има за цел да покаже историята, културата и традициите на евреите в Румъния и да подчертае ролята им в модернизирането на страната и обществото.

Музеят ще се помещава на площ от 8000 квадратни метра в сграда, построена в годините на Втората световна война. Когато Червената армия се отправи към Балканите, през 1944 г. Румъния смени страната, на която беше във войната. Комунистическият режим, който пое управлението след това, отричаше Румъния да е изтребвала евреите. В страната са живели около 750 000 евреи преди Втората световна война, а сега са останали едва 8000 до 10 000.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password