70 години двустранни отношения на България с Китай

Култура
70 години двустранни отношения на България с Китай

С изложбата “Щрихи от близостта между две далечни страни“ отбелязваме 70 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китайската народна република. Експозицията беше открита тази вечер в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ и може да бъде видяна до 25 октомври.

Експозицията проследява важни етапи и моменти от изграждането на двустранните отношения между двете държави. Създадена е на базата на архивни документи и снимки, съхранявани в Централния държавен архив, архивите на Народното събрание, Министерския съвет и Администрацията на президента на Република България, както и архивни материали, предоставени от Китайските национални архиви, предаде репортер на БГНЕС.

„Получи се един доста динамичен и автентичен разказ за историята на двустранните отношения, от 1949 г., когато България признава Китайската народна република, до наши дни. Изложбата беше показана през юли в парламента за първи път, но заради трудният достъп до сградата, ние за първи път я представяме пред българската публика“, каза в приветственото си слово председателят на ДАА доц. Михаил Груев и добави, че вече е бил потърсен от училища с разширено изучаване на китайски в София, които желаят да посетят изложбата.

На откриването присъстваха представители на президентската институция, председателят на парламентарната комисия за българо-китайско приятелство Димитър Бойчев, представител на китайските архиви и посланикът на Китайската народна република в България Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн.

„България и Китай са добри приятели и партньори. Много сме развълнувани от огромните успехи на двустранните отношения, постигнати през изминалите 70 години. Между нашите две страни и двата народа съществува дълбоко традиционно приятелство, което постави солидна, политическа и обществена основа за по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

От както са установени дипломатическите отношения, те са в духа на взаимното уважение, равнопоставеност и взаимна изгода, двете страни се подкрепят по въпросите с вързани с парламентарния интерес. Благодарение на това двустранните отношения издържаха на изпитанията на промените на международната сцена и винаги се развиваха успешно“, заяви посланикът и изрази задоволство от факта, че партиите и българското правителство подкрепят засилването на прагматичното сътрудничество с Китай, както и държавата ни участва във форума „Един път, един пояс“.

Сяодзюн посочи като положителен знак посещението на президента Румен Радев през юли когато заедно със Си Дзинпин са обявили, че двустранните ни отношения с Китай са навлезли в нов етап на развитие, което дава перспектива на двустранните ни отношения.

Стана ясно още, че през 2017 г. двете държави са подписали споразумение за архивно сътрудничество, което включва обмяна на документи, организиране на съвместни изложби и др.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password