Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели

Горещо
Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели

Глобалните атаки за искане на откуп срещу отблокиране на хакната компютърна мрежа са в упадък, но в същото време стават все по-смели и се насочват към по-печеливши компании, като криптирането на данните е ключова цел, заяви европейската полицейска агенция.

Европол също така са силно притеснени от разпространението на видео с детско сексуално съдържание, благодарение на широкото използване на смартфоните от тийнейджъри. Подобни материали правят децата уязвими от атаките на педофили.
Полицията и частният сектор “потвърждават намаляващия брой атаки за блокиране на компютри на отделни граждани с цел получаване на откуп“, но те “стават все по-смели”, заявиха от Интерпол при публикуване на последния си годишен доклад за организираната интернет престъпност.

Една от най-опасните атаки за откуп се случи през март миналата година, когато злонамереният софтуер SamSam парализира американския град Атланта в продължение на няколко дни. Въпреки че извършителите поискаха откуп от около 50 000 долара, на Атланта ѝ струваше повече от 2,6 милиона долара, за да отговори на атаката, посочи Wired Magazine.

“Това се оказа само върхът на айсберга”, заявиха от Европол. “Има случаи, когато за криптирани файлове на дадена компания се плаща откуп от над един милион евро”, казаха от агенцията. Данните на компаниите остават ключова цел, казаха от Европол, не само за конвенционалните атаки за откуп, но и за саботаж.

Тези атаки, които трайно заличават или необратимо увреждат данните на дружествата, се удвоиха през първите шест месеца на 2019 г., като половината са съсредоточени върху производствения сектор. Това включва нов вид злонамерен софтуер, наречен GermanWiper, „който вместо да криптира файловете на жертвата, пренаписва съдържанието, което води до трайно унищожаване на данните на жертвата“.

Докладът на агенцията за оценка на заплахата от организирана престъпност в Интернет също подчерта онлайн сексуалната експлоатация на деца като продължаващ основен проблем – като самите деца допринасят за него, подпомогнати от по-големия достъп до смартфони.

„Самостоятелно произведеният материал буди все по-голяма загриженост от няколко години, тъй като все повече и повече малки деца го споделят онлайн“, заяви Европол.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password