Захариева: Средиземноморското сътрудничество ни е приоритет

Политика
Захариева: Средиземноморското сътрудничество ни е приоритет

Средиземноморското сътрудничество е приоритет за България – подкрепяме съвместните проекти, свързани с младежта, връзките между хората от различните държави в региона. Работата с младите хора, осигуряването на образование и заетост и контакти между тях са изключително важни, особено за превенцията на екстремизма и радикализацията.”

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в Четвъртия регионален форум на Съюза на Средиземноморието в Барселона, който се организира под съпредседателството на Върховния представител по външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини и министъра на външните работи и на емигрантите на Хашемитското кралство Йордания Айман Сафади, съобщиха от министерството на външните работи.

Домакин е първият дипломат на Кралство Испания Жозеп Борел, а в срещата участваха 21 външни министри. Българският първи дипломат подчерта, че страната ни е готова да бъде домакин на събитие, организирано от Съюза на Средиземноморието, посветено на висшето образование и мобилността на преподаватели и студенти.

Тази година генералният секретар на Съюза на Средиземноморието г-н Насър Камел бе два пъти в България – веднъж на официално посещение и втори път за участие в министерската среща по време на Българското председателство на Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) – изтъкна Захариева. – Вярвам, че връзката между ЧИС и Съюзът на Средиземноморието може да бъде задълбочена, тъй като и двете организации имат общи предизвикателства.”

Участниците в Четвъртия регионален форум на Съюза на Средиземноморието обсъдиха и сътрудничеството в областта на сигурността и миграцията, както и климатичните промени. Вицепремиерът Захариева се присъедини към министрите, изразили своето възмущение от поредната кървава антисемитска проява в германския град Хале. Съюзът на Средиземноморието е международна организация на 43 страни от Средиземноморския басейн, създадена през 2008 г. България е член от самото му създаване.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password