Към „Управление и стопанисване на язовири” още няма водоеми

Горещо

Към момента все още няма прехвърлени язовири към новосъздаденото държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Одобрената обща численост на предприятието е 131 броя, от които 39 служители в Централно управление и 92 – в териториалните поделения. Утвърдени са 8 териториални поделения, находящи се в градовете Благоевград, Пловдив, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Велико Търново и Враца. Това заявява министърът на икономиката Емил Караниколов в отговор на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

Щатът на отделните поделения е средно по 11 души. Окончателно бройката ще бъде уточнена в зависимост от броя прехвърлени към предприятието язовири от съответните региони, уточнява Караниколов. Той подчертава, че към момента все още няма прехвърлени язовири за управление и стопанисване е Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири”, т.е. не са налице обекти, по отношение на които предприятието да предприеме действия по обследване и поддръжка.

Утвърдената средна месечна брутна работна заплата на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири” е в размер на 1800 лв. Средната заплата по отделните поделения ще се доуточни, след като се определи окончателният им числен състав в зависимост от броя язовири, за които те ще отговарят.

Броят на служителите ще зависи от броя на язовирите, които ще бъдат предадени за управление и стопанисване на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири”, респективно по отделните териториални звена, посочва министърът и добавя, че в този смисъл Управителният съвет на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири” ще осигури приблизително еднакво натоварване, съответно и заплати на служителите в отделните териториални звена при съобразяване с ограничението, че един хидроспециалист може да бъде оператор на не повече от 70 броя язовирни стени и съоръженията към тях.

Караниколов пояснява, че към момента в предприятието са назначени 34 броя служители. Предвижда се до края на м. октомври да бъдат назначени още 32 служители и до края на 2019 г. – още 40 души, в зависимост от броя на прехвърлените за управление и стопанисване към предприятието язовири и разпределението им към съответните регионални поделения.

Предстои доизграждане на административния капацитет на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири” до края на годината. След окончателното попълване на утвърдения щат на предприятието, ще се изготвят анализи и преценка за необходимостта от евентуално преструктуриране на административните му звена, се казва още в отговора на министъра.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password