Мишел Барние за Брекзит: Има да се свърши още много работа

Политика
Мишел Барние за Брекзит: Има да се свърши още много работа

Главният преговарящ от страна на ЕС за Брекзит Мишел Барние е уведомил посланиците на 27-те страни членки, че „остава да се свърши още много работа“ по споразумението за развода между Лондон и Брюксел, съобщава АФП. ЕК публикува изявление малко след срещата на Барние с дипломатите, която се случва само четири дни преди ключова среща на върха на Европейския съвет.

„Мишел Барние се срещна с посланиците от 27-те страни членки този следобед. Това стана след конструктивните технически разговори с представители на Обединеното кралство през уикенда“, се посочва в комюникето. „Той ще уведоми за хода на преговорите и комисията за Брекзит към ЕП. Още много работа остава да бъде свършена“, се посочва още в изявлението.

Техническите разговори с Лондон ще продължат и в понеделник, а във вторник Барние ще се отправи към Люксембург, къдтео ще се срещне с министрите от ЕС, подготвящи срещата на върха в четвъртък и петък.

Именно срещата на лидерите от ЕС е ключова в усилията за договаряне на нова сделка по Брекзит преди крайния срок на 31 октомври. Ако британският премиер Борис Джонсън не успее да се договори с колегите си от евроблока този месец има голяма вероятност Лондон да напусне без споразумение.

/ БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password