САЩ планират да изпратят свои войски в Саудитска Арабия

Политика
САЩ планират да изпратят свои войски в Саудитска Арабия

Съединените щати планират да изпратят голям брой допълнителни силив Саудитска Арабия след нападението на 14 септември срещу нейни петролни съоръжения, съобщава „Ройтерс”. Вашингтон и Рияд обвиниха Иран за атаките. Пентагонът все още не е направил коментар по този въпрос.

Не е ясен броят на военните, които ще бъдат изпратени там, нито се уточнява дали става въпрос за размяна на американски военни части, които ще бъдат пренасочени към други точки в региона през следващите седмици или месеци. Пентагонът все още не е обявил дали ще замени самолетоносача „Ейбрахам Линкълн” и неговата ударна група, след като приключи с разгръщането си в Близкия Изток. Според източници на изданието, Съединените щати обмислят също разполагането на допълнителна противовъздушна отбрана в Саудитска Арабия, което все още не е официално потвърдено.

Разгръщането е част от поредицата отбранителни ходов на САЩ след нападението върху петролните съоръжения на Саудитска Арабия миналия месец, което разтърси глобалните енергийни пазари и разкри големи пропуски във въздушната защита на кралството. Иран реагира негативно на предишното разполагане на американските войски тази година. Той отрича да има участие в нападението над Саудитска Арабия, както и в тези срещу петролни танкери в началото на годината.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password