БАН показва учени и основатели на Академията в изложба

Култура
БАН показва учени и основатели на Академията в изложба

БАН показва изложбата „Основатели и учени на Българската академия на науките“ в градинката “Кристал” в центъра на столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Градинката на Кристал се намира съвсем близо до централната сграда на Академията. Едно подходящо място за постерна изложба, така че всички, които минават и жителите на столицата, гости, да могат да погледнат тази изложба. Тя е посветена на основателите на Българската академия на науките преди 150 години, и на някои от най-добрите учени, които са работели в Академията”, каза член-кореспондент Васил Николов, който е зам.-председател на БАН.

Централната библиотека на БАН представя изложбата с основателите си в 26 табла. Текстове и снимки разказват за големи наши изследователи, някои от тях сред основоположниците на Академията, които са допринесли за развитието на българската наука и са важна част от дългогодишната история на институцията.

БАН е организация на духа и на наука, затова ние искаме да пазим паметта за тези, които са създали тази научна и организация, събуждаща българския народ по времето още преди Освобождението. Ние трябва да пазим паметта за тези хора. Председателите на Академията са хора, които са били двигател и на идеите, двигател на посоките, в които да се развива Академията. А втората част на изложбата с някои от изявените учени, това е много важно да покажем как българската наука се е вписвала в европейската и световната наука, показани са учени, които са увенчали имената си с научни открития и с високи постижения”, обясни зам.-председателят на Академията.

Така че по повод 150-годишнината на БАН те искат да се върнат към корените си, към миналото, към историята на тази национална организация, която и в съвременността продължава да живее и продължава да изпълнява ролята си на духовен и научен център на България.

Изложбата се организира със съдействието на Столична община и е част от календара на събитията за отбелязването на 150-годишнината на БАН.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password