“Младост” излиза на протест заради заградена зелена площ

Горещо
“Младост” излиза на протест заради заградена зелена площ

Инвеститори заградиха градинката между блокове 74, 75, 76, 78, 79А в “Младост 1”. Това предизвика недоволство у живущите в блоковете, които тази вечер готвят протест, за да защитят единствената зелена площ в карето. Пред БГНЕС домоуправителят на вход 3 на бл. 79А каза, че не иска повече строежи и нови блокове в квартала.

„Абсурдно е да се строи блок до блок и да няма грам зеленина. Няма как да обясним след това на децата какво е зелен цвят. Стига с тези строежи! Да излязат извън града, но не и в комплекса, който е презастроен”, заяви Павлина Стоичкова.

Тя добави, че подкрепя единствено там да се реализира заложеният през 2009 г. в Подробния устройствен план изграждане на частна детска градина, но не и идеята на инвеститорите да построят блок с детска градина.

Срещаме журналиста Надя Танева, която е тръгнала с дъщеря си да й купи сладолед, но пътеката, водеща към близкото магазинче, училище и детска градина вече е блокирана от мрежата.

„Най-лошото не е невъзможността да се мине, има къде да се заобиколи. Проблемът е, че оградата е под балконите на хората. Единият от потърпевшите съм аз. Аз живея точно до оградата и съм една от най-потърпевшите. Ще се боря за правото ми да живея спокойно”, каза тя.

На място дойде главният архитект на „Младост”и независим кандидат за кмет на района арх. Стефан Стефанов, който побърза да успокои хората като заяви, че там няма да се строи, защото няма издадено разрешително.

„Имотът, който в момента се загражда, няма заявен проект и вкарване на инвестиционен проект за съгласуване, няма издадено разрешение за строителство. Към момента има само една издадена виза за строителство, издадена от главния архитект на София. Има следваща процедура, която не е завършила, и на този етап няма как да се строи. Явно оградата има друга идея”, коментира Стефанов.

Той обясни, че това е един от имотите т.нар. „горещи картофи” в района, които във времето администрацията е опитвала да вкара в процедура по обезщетяване на собствениците чрез замяна или изкупуване. Архитектът припомни, че в края на април Йорданка Фандъкова е създала работна група, която тя твърди, че ще реши всички проблеми на „Младост”, в която Стефанов не е включен.

„Не мога да отговоря по какъв критерии този имот не е включен в първите пет имота, които бяха гласувани от СОС за замяна. Рано или късно този имот трябва да го обезщетим и се надявам това да се случи в най-кратко бъдеще”, заяви той и добави, че държи този терен да бъде вкаран в списъка с обезщетенията.

Свързахме се с Дора Давидова, която е един от собствениците на спорния терен. Тя обясни, че парцелът й е над 2 дка., като части от него са придобити чрез реституция, покупка и продажба на 300 кв. м. общинска земя.

„Поставихме оградата, за да предизвикаме живущите да направят подписка в наша защита и да провокираме отговорните институции да ни обърнат внимание и да решат казуса ни, който от 10 години не се разрешава. На този етап не смятаме да строим. Искаме да бъдем обезщетени с друг терен. Нямаме желание да тормозим хората, но бездействието на институциите ни принуди да действаме по този начин”, заяви Давидова и добави, че са имали идея да построят триетажен блок с магазини и детска градина, която обаче е извън сградата.

Давидова не можа да каже дали тя и останалите инвеститори ще изпълнят това си намерение, но подчерта, че за 1200 деца няма място в общинските детски градини в района.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password