Протежето на Цветанов – Тони Йорданов върти Мездра на малкия си пръст

Горещо

Съпругата на бизнесмена Надежда Йорданова напира за кмет Тони Йорданов, известен в Мездра като протеже на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, и дясната му ръка Цанко Петков, са превърнали града в свое феодално владение. Те брутално превземат чужди бизнеси, като в схемата е заплетена и строителната им фирма „Инертстрой Калето“ АД.

Възходът на двамата е пример за клиентелизъм. Те стартират в бизнеса през 1991 г. с кафе-аперитив, тоест пивница. До 2001 г. се занимават с дребна търговийка. И изведнъж правят огромен скок в големия бизнес. Днес общата им фирма „Инертстрой Калето“ АД е първенецът в усвояването на европейски пари в Северозападна България! Довчера са се разпореждали с кръчма, а сега управляват ВЕЦ за 15 млн. лева на река Искър, пресевна инсталация с бетонов възел, оранжерии и какво ли още не.

В Мездра свързват възхода на двамата с близкото им приятелство с доскоро влиятелния Цветан Цветанов. След като той е прокуден от ГЕРБ, съпругата на Тони Йорданов – Надежда, която е избрана за съветник от ГЕРБ, веднага се провъзгласява за независима. На тези избори пък госпожата като истински партиен номад се готви да става кметица на Мездра от партията на Валерии Симеонов.

Освен че растат в бизнеса, през последните пет години Тони Йорданов и сянката му Петков, прецакват земеделци, като схемата им не блести с оригиналност. Първо, те пращат фермери и производители при консултантска фирма, която им прокарва проект за финансиране във Фонд „Земеделие”. Проектът наистина се печели и тогава със строителните работи в него се захваща фирма „Инертстрой Калето“ на господата Йорданов и Петко. Когато са готови, искат да им се плати на секундата. Земеделските стопани са смачкани, понеже парите от Фонда идват след като обектът е отчетен и приет, а за това минават години.

Фермерите са натиснати да търсят пари на заем, за да се разплатят със строителите. Веднага им предлага пари фирмата „Ариел-НТ” на Тони Йорданов. Тя дава кредит, а залогът за него е изграденият вече обект. Когато Фондът пусни парите, те отиват директно в „Ариел –НТ”. Тогава обаче се оказва, че новото стопанство е станало вече собственост на строителите. А причината е, че лихвите на „Ариел-НТ” са прекалено високи и Тони Йорданов набързо е изискал цялата сума и е направил съответните вписвания в Търговския регистър.

Една от миналите по този трънлив път фирми е „Щраусова компания”, която развъжда екзотичните птици от 2001 г. През 2014 г. собствениците решават да разширят стопанството. Доверяват се на първенците в печеленето на европроекти Йорданов и Петков. Консултантът, при който те ги пращат с гаранция, че ще прокара проекта във Фонда, е „Европроконсулт М” на Любомир Лилов, също от Мездра.

През 2016 г. „Интерстрой Калето” започва строежа на новата по-голяма ферма, но веднага се набива в очи, че Тони Йорданов не може да им осигурил квалифициран персонал. Освен това започва голямо пестене от материали, като едно е договорено с Фонда, а друго се прави. Икономисва се по всякакъв начин, така че да се вземат по-големи пари при отчитането на проекта. Когато фермерите обръщат внимание на Йорданов, че това е корупция, той им казва: „Така съм преценил”, „Така съм решил“, „Много се впечатляваш”. Съдружникът Цанко Петков неизменно контролира как върви работата.Той придружава и комисията от Плевен, която пристига, за да приеме обекта.

След това, докато чакат парите си от Фонда, фермерите са принудени да вземат заем от „Ариел- НТ”, за да се разплатят със строителя „Интерстрой Калето”. Тоест, за да си прехвърли Тони Йорданов едни пари от единия в другия джоб, но при крайно неизгодни условия за «Щраусова компания». И накрая стопанството отива в ръцете на приятелите на Цветан Цветанов. Проектът е отчетен, но финансирането от Фонда идва чак през 2018 г. Тони Йорданов си иска кредита до стотинка и накрая се оказва, че със съдия-изпълнител е започнал разпродажба на новата щраусова ферма.

Докато търсят помощ от прокуратурата, стопаните на екзотичните птици разбират, че същата участ е застигнала през последните пет години и други производители – „Тошел агро”, земеделецът  Николай Нончев, „Екоинд”, и т.н. Кравефермата на „Тошел Агро“  има две ипотеки в полза на строителите Йорданов-Петков. Николай Нончев печели три проекта и накрая два от тях са превзети от видните строители от Мездра. За третия все още се води битка.

Нито „Инертстрой – Калето”, нито „Ариел-НТ” са регистрирани в БНБ като финансови институции  за отпускане на кредити, но всесилният  Тони Йорданов върти лихварство с пълна сила като дава пари и на частни лица, и на фирми при убийствени условия.

Пострадалите непрекъснато пишат жалби срещу мафиотските схеми, а дуетът Йорданов и Петков арогантно заплашва с уволнения. Такива заплахи получават и полицаи, и други държавни служители, които искат да проверят сигналите за далаверите на «недосегаемите» в Мездра.

Двамата явно така са си повярвали, че няма кой да им поиска сметка и се уповават на връзките си с Цветанов, че преди време нахлуват с две коли в цех за пелети в с. Говежда, община Георги Дамяново. Цехът е направен по проект на дружеството „Екоинд”, като схемата е позната. През 2016 г. заедно с „Инертстрой – Калето” решават да направят предприятието с уговорката да участват по равно с пари. Теглят кредит след кредит, уж солидарно. Фирмата на двамата прословути капацитети изгражда предприятието – некачествено и с пестени на материали. Затова, когато цехът у пуснат в действие, има огромни трудности при оборудването му с машини, а и самата му експлоатация не е лесна.

Тони Йорданов и Цанко Петков с години не се интересуват как вървят нещата в цеха, как се намират свежи пари, къде се продава продукцията и т.н. На 12 август т.г. обаче подобно на мутрите от онези години  кацат с две коли и много биячи в цеха. Нахълтват в офиса на управителя и му заявяват: „Ти вече си никой, дошли сме да опишем всичко”. И като връх на нахалството, му казват, че ще преместят цеха в Мездра, а той ще трябва да остане да „поработи” за тях още известно време. Човекът отказва. Тони Йорданов му размахва пръст: „Ще се съгласиш, няма къде да ходиш!”. Притискат го  „доброволно” да им прехвърли акциите си от цеха срещу символично заплащане. Той отказва.

След това в продължение на две седмици в цеха всеки ден се явява Любомир Лилов, собственикът на прословутата консултантска фирма  „Европроконсулт М”, която неизменно печели проектите във Фонда. Той заявява, че е „представител на Тони Йорданов”. Държи се арогантно с работниците и им крещи: „Работете, работете, че не се знае кой до кога е тук!”.

„Това е самоуправство, рекет и изнудване”  – пише управителят на цеха в жалбата си до прокуратурата. Издевателствата над него и работниците продължават с пълна сила от страна на недосегаемия Тони Йорданов и неговия екип.

Докога?!

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password