Николай Мечков и Петър Биберов-Кюфтето остават в килията

Горещо

Шефовете на бургаската банда с кирките – Николай Мечков, Петър Биберов и Златко Кънев остават в ареста, а техните „лейтенанти” Милен Вълев, Кирил Тодоров и Йордан Ганев са на свобода срещу парична гаранция.

Въпреки че бандата с кирките е скандално известна от години, Мечков и Кюфтето доскоро се радваха на изключително спокойствие. Вероятно не е без значение фактът, че те са свързани със скандалната охранителна фирма VTA. Тя е основана от Бончо Халхулов, който е бивш офицер в УБО/НСО, един от личните гардове на Тодор Живков и на президента до 1991 г. Другият покровител на бандата с кирките е щангистът – шампион от близкото минало Севдалин Минчев –Севдо, известен авторитет в силовите групировки. Той е съдружник в няколко фирми с Васил, сина на Халхулов.

При такива покровители Мечков и Кюфтето, които от години тормозят Южното Черноморие с бруталните си рекетьорски изцепки, само влизат и излизат от ареста, но така и не са тикнати в затвора. Напоследък „батките” се активирали и да купуват и гласове за определена лява партия, подчертават запознати!

В Бургас разказват, че Мечков работи много успешно и с ниските нива на местната полиция. Всеобщо известен е факта че той се позовава като техен информатор, като за сметка на това полицията си затваря очите за неговите престъпления.

Зад последната акция срещу бандата с кирките стоят сигнали от изнудвани бизнесмени. Един от тях е Стоян Колев от Айтос, бивш шеф на СДС в града и собственик на хлебозавода в Айтос. През 2011 г. обаче след тежки лични проблеми, Стоян Колев е сринат, натрупва и 1,5 млн. лева дългове към НАП. В този труден  момент взема минимален заем от Николай Мечков. След това батките превземат бизнеса му с възможно най-брутални методи. Мечков първо му прилапва половината завод, а после го кара да прехвърли цялото предприятие.

Само няколко месеца преди да се случи всичко това, шефът на „кирките” е освободен от ареста, където се оказва заради организиране на трафик на мигранти, разпространение на наркотици, палежи и репресия над конкуренти и бизнес с проституция. Въпреки че това са тежки обвинения, тогава не е осъден може би заради близките си отношения с определени полицаи и натрупани реализации благодарение на него.  Сега, толкова години по-късно, Спецпрокуратурата отново го задържа със същите обвинения!

Предприятието на Стоян Колев е прехвърлено на Тодор Тодоров от „Меден рудник”, който е подставено лице. За управител пък е сложен Кирил Тодоров, наричан Малкия бос, понеже самият Николай Мечков е Биг бос. Сега Кирил Тодоров е на свобода, срещу парична гаранция. Преди време набил двама от работниците в завода в Айтос, но те предпочели да мълчат. Като се мълчи, не е чудно, че мутрите се вихрят.

След като Мечков придобива хлебозавода, собствениците на хранителни магазини в Бургаско са принудени да зареждат хляб само от завода в Айтос. Стоян Колев пък след завода, губи и дома си, защото взема втори заем от Мечков. За гаранция на кредита е определен дома му. Когато бизнесменът връща парите, лихварят му иска още и още, и още, докато накрая направо взема къщата на Колев в бургаското село Ветрен. Тя е прехвърлена на майката на Мечков чрез частен съдебен изпълнител. По описания начин с отпускане на кредити срещу непосилни лихви батките с кирките отнемат имоти и фирми и на други бизнесмени.

Стоян Колев обаче пуска сигнали срещу Мечков и Биберов. Разбрали за това, мутрите започват да го мачкат, за да се откаже. Обещават, че „ще върнат нещата в началния им вид”. Но този път той не отстъпва.

През последните години Мечков е във възход и в още една сфера. Главният му конкурент Митьо Очите е в ареста и той лека-полека превзема неговата наркомрежа с насилие и побои над шанаджиите и доставчиците.

Въпреки целия скандален имидж на бургаските батки,  охранителната им фирма VTA все още има клиенти край морето. Запознати казват, че те се набират по метода на застрахователите от мутренския период на прехода – със заплахи, побои и насилие. Фирмата нашумя и след взрива в дома на бургаския фотограф Борислав Пенков. Преди това мутри от охранителната фирма го пребиват жестоко, понеже бил снимал изгорелия бар на Кюфето в морската градина.

Една от последните издънки на „охранителите” от VTA се случи в началото на септември. Тогава те нахлуват в чалготека в Созопол и пребиват наред и персонала, и посетителите. Никой обаче не им търси сметка след насилието, а жертвите предпочетоха да мълчат при разпитите от страх да не разгневят Мечков и Кюфтето. Мълчанието обаче ражда само повече насилие, показва опитът досега.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password