Ботевград: Добро място за живеене с уникална часовникова кула

Горещо
Ботевград: Добро място за живеене с уникална часовникова кула

Сравнително голям, удобен, комуникативен, близо до столицата и с добре развито производство на електронни, химични продукти и пластмасови изделия. За Ботевград местните казват, че градът е добро място за живеене. Общо населението на Ботевград е 31 367 души и той се нарежда на второ място сред най-големите и развити градове в Софийска област. БГНЕС се срещна с малка част от жителите му, за да ги попитаме какво мислят за града си.

На центъра срещаме Валери, който е навън заедно със сина си: „Хубаво е. Има млади хора, работа има и така”.

Според Мариана, която живее в село в общината, на Ботевград му трябва само подобрение на инфраструктурата. Ценко, който също е от ботевградско село, каза, че всичко е подредено. Цветана също е категорична, че Ботевград е добро място за живеене. „Има много фирми, много работа за хората”, мотивира се жената.

„Идеално е! Малък град, удобен е като комуникация, всичко има наоколо – магазини, училища”, това е бързото и категорично мнение и на Галин. На въпроса за това дали няма проблеми, връща с въпрос: „Проблеми винаги има, кое място няма проблеми? Проблемите да кажем с водата при по-високите места, това да кажем се случва, но иначе като цяло всичко е добре”, смята той. След изборите той очаква да се оправи центъра, водопроводите в целия град, защото са доста стари, има идеи това да се случи.

„Човек трябва да иска малко, не трябва да иска много. Нас ни е спокойно, хубаво е”, кратко отсича ботевградчанката Тони.

Ботевград се намира само на около 60 км от София. Символ на града е Часовниковата кула, която е построена през 1866 г. под ръководството на майстор Вуно Марков. Освен символ на Ботевград, тя влиза и в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Ботевградската Часовникова кула е най-високата от подобните ѝ в България. Още по-впечатляващо е, че е и най-високата на Балканския полуостров.

Кулата сериозно се различава от други подобни часовникови кули, защото е украсена със сини фрески, съдържа архитектурни елементи, характерни за пловдивските и копривщенските къщи, но формата на кубето недвусмислено напомня за принадлежността на поръчителя към мюсюлманската вяра – издигната е по предложение на Мидхат паша. За изграждането ѝ били използвани ломени камъни от кариера при село Боженица, а дървеният материал добивали от района на село Врачеш.

Кулата се състои от три пропорционални части, общата й височина е 30 метра, а основата е квадрат, всяка страна на който е 5 метра. Дървена стълба отвежда до часовниковия механизъм, конструиран и изработен от орханийския железар Генчо Наков /Кантарджията/. На всеки час, чрез специално приспособление и чукче, часовникът удрял медната камбана, създадена от прочутия по онова време банскалия Лазар Димитров.

Днес, часовникът на кулата в Ботевград работи с механизъм, сглобен от майстори от „Етъра” и с части от чужбина. Оригиналният механизъм се пази в музея на Ботевград.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password