Почетоха паметта на българските воини, загинали в битките при Стражин и Страцин

Горещо
Почетоха паметта на българските воини, загинали в битките при Стражин и Страцин

По повод 75-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война представители на Министерството на отбраната и военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“ почетоха днес паметта на българските воини и бойците от Парашутната дружина, загинали в битките при Стражин и Страцин през октомври 1944 г.

Църковно-военният ритуал се проведе на мястото на историческите сражения в с. Страцин, община Кратово, Република Северна Македония. На него присъстваха командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“ Иво Антонов, представители на ръководствата на военнопатриотичните съюзи от България и Република Северна Македония, както и ветерани, участвали в бойните действия по тези места.

По повод бележитата годишнина от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха наградени с юбилейни медали „75 години от Втората световна война“ 17 български ветерани – участници в боевете, ръководствата на военнопатриотичните съюзи от Република Северна Македония и кметове на общини от региона.

Беше отслужена заупокойна молитва в памет на героите. Военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ отдадоха военни почести в знак на преклонение пред подвига на загиналите български воини и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на героите.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password