Удвоиха наказанията на двама руски боксьори

Спорт
Удвоиха наказанията на двама руски боксьори

Наказанията заради употреба на допинг на двама руски боксьори бяха увеличени двойно, след като Ройтерс предаде, че те са се боксирали в официални състезания, докато са били със забрана, съобщи Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

Ройтерс излезе с информация през юли, че боксьорите Ислам Дашаев и Алена Токарчук са участвали в професионални турнири независимо от наказанията си, което е строго забранено от международните антидопингови правила. По онова време РУСАДА заяви, че не е била наясно със случаите и обеща да проведе разследване. Член на Руската федерация по бокс, който ръководеше една от надпреварите, също сподели, че не е знаел, че боксьорът е бил със забрана за участие.

Дашаев, който получи четиригодишно наказание през 2017 за нарушение на допинг правилата, включително отказване на допинг проба, получи нова четиригодишна забрана, която влиза в сила от март 2021, съобщиха от РУСАДА. Токарчук, който бе наказан през ноември 2017 за две години заради положителна допинг проба, ще изкара нова двугодишна забрана, която започва през ноември 2019, добавиха от агенцията.

Атлетите, които имат забрана заради употребата на допинг, нямат право да участват в официални състезания и мероприятия, свързани с професионалния спорт, гласи правилника на Международната антидопингова агенция (УАДА).

Новината за тези нарушения на боксьорите при вече наложени забрани предполагат, че Русия все още не може да остави допинг скандалите зад гърба си и не може да създаде култура, в която всички провинили се лица да са отстранени. Участието на страната на Игрите в Токио догодина е под въпрос, след като от УАДА разкриха несъответствия в данните от Московската лаборатория. Ройтерс предаде по-рано през годината, че двама треньори на руски атлети и един доктор, които имат забрана заради допинг, все още работят с атлети.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password