Интервю за Бунт с кандидата за кмет на Община Дряново

Политика

Екипът на Бунт се срещна с кандидата за кмет на Община Дряново – Николай Минчев. Зададохме му няколко въпроса, на които той отговори повече от изчерпателно и му благодарим за отделеното време.

Доказал съм се като отговорен ръководител и коректен бизнес партньор, мога да се грижа за добруването на деца и възрастни!

Г-н Минчев, за по-малките населени места един от главните проблеми винаги е бил сигурността. Какви са Вашите планове относно осигуряването на спокойствие в Дряново?

Частично, в Дряново и по-големите села, в които живеят повече от 100 постоянни жители, и в момента има сигурност за населението. Това се дължи на факта, че фирма „Делта гард“, съвместно с РУ – Дряново от години охранява частни домове, земеделски производители, както и различни институции. Има какво обаче още да се желае в това направление. Нужно е да се подсили видеонаблюдението на невралгични места, особено по селата. Допълнително монтиране на улично осветление – също, защото има части от квартали и села, където улиците са напълно неосветени.

При срещите ми в квартал „Успех“ в Дряново разбрах, че хората там живеят в несигурност. Те искат да се възстанови някогашната бариера, която дава контрол на достъпа до квартала на хора с увреждания, най- вече зрителни. Там също трябва да се подсили уличното осветление, защото живущите се притесняват ако влязат външни хора.

 

Кои според Вас са най-наболелите теми, по които трябва да се работи в бъдещия мандат?

Много са. Аз представям моята управленска програма, в която предлагам решения на проблемите по различни сектори – Икономика, Туризъм, Работеща  и прозрачна общинска администрация, Социални услуги и здравеопазване, Ред, сигурност и охрана, Превенция срещу насилието над животните. Основните проблеми на Дряново са свързани с обезлюдяването, застаряването на населението, с изтичане на младите хора към големите градове.

Това може да се реши като се раздвижи местната икономика и се отворят нови работни места, а това пък ще дойде от благоприятен бизнес климат, нови инвестиции, от това да превърнем Дряново в атрактивен туристически център. Мога да разказвам подробно КАК ще стане това, но хората имат възможност да се запознаят с управленската ми програма при срещите с мен и кандидатите за общински съветници от ПП „Атака“ и чрез интернет- на моята Фейсбук страница.

 

Вие сте бивш военен и дисциплината със сигурност е важна част от личния и професионалния Ви живот. Смятате ли, че администрацията в Дряново има нужда от по-стриктно проследяване на процесите?

Да, категорично! В момента администрацията е като разграден двор! Първо, тя е неработеща – знам, че не се спазва работното време, кметът формално има приемни дни за гражданите, а всъщност по селата ми се оплакаха, че никога няма време да приеме някого. Много хора недоволстват заради бавното обслужване, то е и некачествено!

Второ, за 4 години се нагледахме на шуробаджанашки назначения! Трябва наистина нов модел и организация на работа на общинската администрация. Както и да се види има ли дублиращи дейности – дирекции, отдели, както и какви договори са сключени с външни изпълнители. Дали те не са неизгодни за гражданите и ако е така, да се прекратят!

 

Можете ли да изброите направленията, в които Дряново може да се развива през идните четири години?

Аз вече посочих основните – трябва а се даде мощен тласък на туризма! Дряново заслужава да се върне на туристическата карта на България, редом с Копривщица, Трявна, Елена, Жеравна, Банско, Мелник и др. малки, но привлекателни за туризъм общини! Имаме дадености за културен туризъм с историческото наследство, за селски туризъм не само в града, но и в Царева ливада, Гостилица, Керека, Ганчовец и др.

В това отношение нашата природа и въздух са оценени от английските заселници, които имат имоти тук. Дряново има и индустриална зона,  може да се поканят още инвеститори от сферата на леката промишленост – имаме традиции в дърводобива и мебелната индустрия, тук може да се отворят и хранително- вкусови и консервни предприятия и пр., като общината осигури логистиката – пътища, комуникации, да отдава под наем парцели в регулация и др.

 

Имате ли конкретни решения относно инфраструктурните проблеми на Дряново и ще можете ли да се справите с предизвикателствата, които те предлагат?

Да, имам. Бюджетът на малката община не стига за ремонт на улиците. Освен държавна помощ, големи възможности дават европейските програми. Не мисля, че този кмет се възползва максимално от Програмата за развитие на селските райони. С един компетентен екип, можем да увеличим броя на проектите и съответно инвестициите от Европа. И не спирам да повтарям – срамно е, че Дряново не можа да се възползва от програмата за саниране и тук няма нито един саниран блок!

 

Имате четири деца. Всички сме запознати с демографския проблем, който България среща. Смятате ли, че ако Вие управлявате Дряново ще можете да подпомогнете желанието на млади семейства да имат деца тук?

Това е тенденция за цялата страна. Както казах, трябва да се създават условия на младите хора да останат, на младите семейства! Защо в съседна Трявна този проблем е по-малък? Защо по-малко бягат младите от града? Защото от години има посока да се развива като туристически град, там туристите са в пъти повече, отколкото в Дряново!  Тук е мястото да кажа, че в програмата ми е предвидено да се премахнат таксите за детски градини и ясли и да има безплатна млечна кухня. Това е най- малкото, което общината може да направи като жест към младите. В администрацията може да се увеличи броят на младите служители, тези, които са за пенсия, да бъдат освободени.

Отправете послание към читателите ни. На всички са ясни Вашите компетенции и дългият Ви опит на ръководни позиции – какво можете да предложите на жителите на Дряново?

Мога да предложа много, заедно с моя отбор – кандидатите за общински съветници от ПП „Атака“! Имам опита на успешен мениджър и умея да стимулирам хората за работа. В рамките на шегата, съм по-голям работодател, отколкото един кмет на такава малка община, тъй като с колегите от нашата фирма даваме заетост на 1 800 човека и техните семейства. Така че съм доказал, че мога да бъда отговорен ръководител, коректен бизнес партньор, човек, който се грижи за добруването на деца и възрастни!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password