Джихадистите унищожавали в Ирак асирийски статуи

Култура
Джихадистите унищожавали в Ирак асирийски статуи

Две високотехнологични реплики на емблематични асирийски статуи, унищожени от Ислямска държава в Северен Ирак, бяха показани в четвъртък в университета в Мосул. Истинските “ламасу” – масивни статуи на крилати бикове с човешки лица – от векове украсяваше царската тронна стая в древния град Нимруд, а по-късно една такава беше изложена в музея на Мосул.

Но джихадистите унищожиха оригиналите, след като преминаха през Северен Ирак през 2014 г., като взривиха Нимруд и си направиха снимки как стоят с чукове пред предислямски артефакти, които смятаха за еретични. Иракските войски завзеха Мосул в средата на 2017 г., но музеят остава затворен, а ламасу вече бяха на парчета.

Използвайки 3D записи на фрагменти от ламасу, испанската фондация Factum създаде копия, които вече са поставени пред студентската библиотека в университета в Мосул.

„Този подарък е послание за надежда, че Мосул се е върнал към нормалното си състояние и хората му трябва да построят своя град“, посочва испанският посланик Хосе Ескобар във връзка със събитието.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password