Делото срещу Диак започва през януари

Спорт
Делото срещу Диак започва през януари

Съдът в Париж реши в понеделник, че възнамерява да започне делото срещу бившия президент на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Ламин Диак, и синът му Папа Масата Диак, за корупция от 13 януари. Ламин Диак, шеф на ИААФ между 1999 и 2015, е обвинен в „даването и получаването на подкупи“, „нарушаване на доверието“ и „организизрано пране на пари“. Папа Масата Диак, който отговаряше за ценни пазарни права за ИААФ, е обвинен в изиграването на „централна роля“ в корупционната мрежа и е обвинен също в „пране на пари“, „даване на подкупи“ и „подпомагането на получаване на подкупи“.

И двамата са заподозрени в участие в корупционна мрежа. Разследванията от офиса на френския финансов прокурор през 2018 включват обвинения срещу Ламин Диак в присвояването на руски фондове за политически кампании в Сенегал в размяна за покриването на руските допинг нарушения от Антидопинговото звено на ИААФ.

Сделката също така спомогнала за преговорите между руски спонсори и телевизии преди Световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013. Случаят е обект на разследване от френските власти заради предполагаемото пране на пари, което се е случило на територията на страната. Отделно разследване продължава във Франция относно даването на домакинство на Лондон за световния шампионат през 2015 и това на Доха през 2019, както и за продажбата на телевизионни права. Ламин Диак получи забрана да напуска страната след началото на разследването. Папа Масата Диак е държан в столицата на Сенегал Дакар, далеч от френските власти.

Има още четирима обвиняеми. Хабиб Сисе, бившият юридически консултант на Ламин Диак, е заподозрян в ролята си на посредник между ИААФ и руските атлети. Бившият шеф на Антидопинговото звено на ИААФ Габриел Доле е обвинен в „получаването на подкупи“. И двамата са французи. Валентин Балакничев, бивш президент на Руската федерация по лека атлетика, е обвинен в „даването и получаването на подкупи“ и „пране на пари“. Алексей Мелников, бивш треньор на Русия в дългите дисциплини, е обвинен в „получаването на подкупи“. И двамата са обект на международни заповеди за арест.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password