Роза Радичкова: Един писател може да бъде жив само ако се чете

Култура
Роза Радичкова: Един писател може да бъде жив само ако се чете

Един писател може да бъде жив само ако се чете. Това каза в интервю за БГНЕС дъщерята на българския писател Йордан Радичков – Роза Радичкова, която присъства на 150-то представление на постановката „Ние, врабчетата“ в Столичния Куклен театър. Радичкова си спомни за деня на премиерата на спектакъла и добави, че баща й се е просълзил в края му. Тя благодари на режисьора Катя Петрова за хубавото представление, което 17 години се играе на сцената на кукления театър.

„Благодаря на Катя Петрова и на всички актьори, които участват в спектакъла, за това, че толкова дълго време успяват да държат тази любов в сърцата си и да я предават на децата, които са в салона. Това е изключително“, заяви Радичкова.

Наследничката му с тъга отбеляза, че малко деца познават творчеството на баща й.

„Ще бъде много тежко и много трудно да кажа, че много малко хора са чели книжката му. Има един разказ, който се учи в 3 или 4 кл., но дали са посегнали към книжката – не зная“, каза още тя и добави, че врабчетата са всички деца.

„Който отвори книгата ще види, че вътре е пълно с характери и на големи хора, но и на малки деца, защото характерите на малките деца след това стават характери на големи човеци. Баща ми винаги е казвал, че децата са ангелите на света и ние това нещо трябва да го носим в себе си и да не го забравяме“, обясни Радичева. Попитана дали описаните от Радичков деца са като днешните, тя отговори, че годините се менят, но децата са едни и същи и те се променят едва когато пораснат.

Тя адмирира децата, които по-рано днес направиха рисунки-колажи на героите от „Ние, врабчетата“, а в рамките на лятната академия са направили кукли, с които участвалите в школата деца излязоха в края на юбилейния спектакъл. Юрий Синьовски от столичния куклен театър заяви, че те отбелязват 90-тата годишнина от рождението на Йордан Радичков с дни посветени на писателя.

„В рамките на три дни през лятото децата изработваха кукли от „Ние, врабчетата“, а на 24 октомври отбелязахме 90 години от рождението на Радичков, днес почитаме неговата годишнина със 150 брой на представлението“, посочи Синьовски.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password