Борисов: 130 милиарда БВП до края на мандата ни

Политика

До края на мандата ни БВП ще стигне 130 милиарда лева.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.

Той посочи, че в началото на мандата с колетите му от “Обединените патриоти” са поели ангажимент БВП да мине 110 млрд. лева. В момента БВП е близо 119 млрд. лева, а до края на мандата може да бъде дори над 130 млрд. лева, каза Борисов.

“Това е най-видният показател как се развива държавата. Миналата година ви казах, че държавата е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра кондиция”, добави Бойко Борисов.

Безработицата е на рекордно ниски нива – около 4%. Според Борисов само тези, на които не им се работи, те не работят. И в сферата на здравеопазването се дават много повече пари, допълни той. Затова премиерът се надява тези средства да стигнат до лекарите, сестрите и да им се повишава възнагражденията.

За спешната помощ се дават 60 млн. лева допълнително. Борисов е поел личен ангажимент не само да се дострои последната клиника в Пирогов, но да завърши цялостното саниране на сградите.

“Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем”, завърши премиерът Борисов.

В момента България е трета в Европейския съюз по нисък външен дълг, каза още министър-председателят.

Той допълни, че по времето, когато неговото правителство управлява, външният дълг е намалял с 31 процента, като до края на мандата е планирано той да е 19,5 процента. “Това показва отговорността към следващите поколения. Харчим толкова, колкото сме изкарали”, коментира Бойко Борисов.

В момента България е държавата, в която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС – 3,4%, изтъкна Борисов. Материалният израз на това е, че в бюджета има повече с 3 млрд. лева повече. Това позволява да се изпълни програмата за двойното увеличение на учителските заплати, защото образованието е приоритет на правителството.

Освен това във всички сектори са отделени повече пари. “Както поехме ангажимент – 10 процента увеличение на доходите”, коментира още Борисов. Той посочи, че само за образование се дават допълнително 610 млн. лева, докато за увеличението на учителските заплати са заделени 360 млн. лева. “Убедени сме, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентноспособни сме”, подчерта премиерът.

Източник: https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-130-miliarda-bvp-do-kraia-na-mandata-ni-6101507

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password