Училищата ще решават дали 4 ноември ще е учебен ден или ще е неучебен, но присъствен

Други

В графика за учебното време дните след първия и втория тур на местните избори – 28 октомври и 4 ноември, са определени като учебни дни, но изпратихме писмо до училищата, че по тяхно решение може да ги обявят за неучебни, но присъствени дни. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти, попитан дали ще се учи на 4 ноември в училищата, след като в тях на 3 ноември е имало изборни секции за балотажа на местните избори.

Той обясни, че 4 ноември няма да е ден без образование и ще има образователни дейности, дейности по интереси и спортни занимания за учениците. Децата може посещават също обекти с образователно и културно значение, като тези дейности разширяват образователната среда на учениците и в по-голяма степен може да мотивират интереса им за учене, помагат им да свържат знанията извън учебните часове с тези от учебните часове.

Училищата ще решават дали 4 ноември ще е учебен ден за тях или ще бъде неучебен, но присъствен ден, като това ще зависи колко изборни секции е имало на 3 ноември в тях, каза министър Вълчев. При училищата с две изборни секции ще трябва да се изчистят две стаи и да се подредят, и това ще стане бързо и с малко намаление на часовете може да има учебен ден, дори и в училището да се учи на две смени. Има и училища с много секции, където това е невъзможно да се направи за един-два или три часа, и започването да се учи от обяд означава, че ще има много съкратени учебни часове и формален учебен процес.

Затова училищата ще трябва да решат и ако няма възможност денят /4 ноември/ да е учебен, да бъде създадена добра организация за образователни дейности за учениците. Заедно с БАН, със Сдружението на общините и с Министерството на културата се разбрахме по-голямата част музеите да бъдат отворени и да приемат учениците при преференциални условия, обясни министър Вълчев.

/novini.bg/

1 Коментар

  • ПРЛ Отговори

    ноември 4, 2019 от 10:31

    дрън дрън..!В такива дни НИКОГА НЕ СЕ Е УЧИЛО!

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password