Дърворезбарят Алексей Алексиев 7 години твори кръст със сцени от Новия Завет

Горещо
Дърворезбарят Алексей Алексиев 7 години твори кръст със сцени от Новия Завет

Дърворезбарят Алексей Алексиев, който е известен с това, че вдъхва нов живот на изсъхнали дървета, показва свои творби, събрани в експозицията “Есен”. Тя е изложена в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде видяна до 15 ноември. В интервю за БГНЕС Алексиев посочи, че макар да работи с различни материали, дървото остава неговият фаворит, до който се докосва едва четиригодишен, изрязвайки фигурки с ножчето на дядо си.

“В изложбата представям произведения от последните 11 години. Експозицията включва миниатюрна дърворезба, декоративна резба, скулптура и малка пластика”, уточни творецът.

Вниманието приковава изработения от него двустранен Алексиев кръст, който съдържа по 15 сцени, на страна, от Новия Завет.

“Миниатюрите за този кръст са работени всеки ден, от сутрин до вечер, в продължение на 7 години”, обясни авторът и добави, че подобен кръст има в Рилския манастир, където се съхранява Рафаиловият кръст. Дърворезбарят иска да се намери комуникационно място, където осветеният кръст да бъде поставен, като за него най-важното е обществото да има досег до него.

Интересен е подходът и при изобразяването на народен представител. Той е с огромна, широко отворена уста.

“Акцентът е върху устата, защото това е работният му орган. Той не работи с ръцете или краката си, той работи с устата си. Мозъкът е този, който движи устата, но какво изрича тя и дали мозъкът не мисли нещо друго, не знам”, коментира с усмивка творецът.

Алексей Алексиев посочи, че усилията му в момента са насочени към изобразяването на Св. Йоан Рилски върху дънера на изсъхнало дърво в Докторската градина.

“Категорично ми отказаха да се прави това. Без мотив защо”, заяви той.

Творецът добави още, че има идея да възстанови по снимки дървения замък на Рачо, който се намираше на ул. „Незабравка“ в Борисовата градина. В момента останалото от него се намира в частен имот в Равадиново.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password