Вечер на балет Арабеск в театър Азарян

Култура
Вечер на балет Арабеск в театър Азарян

В събота вечер зрителите в Театър Азарян ще могат да се насладят на специална вечер на Балет Арабеск с два спектакъла по хореографии на израелката Мириам Енгел и българката Мила Искренова, съобщиха от театъра. Събитието включва спектаклите „Следобедът на един фавн” с хореограф Мила Искренова и „Youth “Awake” с хореограф – Мириам Енгел.

Премиерен за българската публика ще бъде спектакълът „Youth “Awake”, в който Енгел ще създаде фантастичен свят с физическа и емоционална дълбочина, за да въздейства по уникален начин на своята публика. Творческата биография на Мириам Енгел включва произведения, които се характеризират с личен, колоритен и уникален език и дизайн, базирани както на съвременни техники, така и на театрални методи. Хореографиите ѝ вълнуват публиката по деликатен, но безкомпромисен начин и без предразсъдъци.

Изкуството й засяга съвременни въпроси, свързани с идентичността и индивидуалността. В спектакъла „Следобедът на един фавн”, наред с музиката от всеизвестния прелюд, се използват композиции за сиринг флейта на френския композитор Дебюси, сочен за един от основоположниците на импресионизма в музиката. Използвана е още едноименната поема на Стефан Маларме, рецитирана на френски.

Хореографията на Мила Искренова интерпретира основните иновативни принципи, заложени в хореографията на легендарния руски балетист и с полски произход Вацлав Нижински – разработки на антични изображения и скулптури, силна изобретателност и поетичност.

Декорът и костюмите са по идея на Мила Искренова и Боряна Сечанова – консултант по визията на представлението. Музилен консултант е Весела Цанкова. Събитието в Театър Азарян е част от концепцията на Балет „Арабеск” за сътрудничество между български и чужди творци в областта на съвременния танц.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password