Боил Банов: За мен е голяма чест да поощрим съвременните народни будители

Култура
Боил Банов: За мен е голяма чест да поощрим съвременните народни будители

Министърът на културата Боил Банов даде начало на официалната церемония, на която отличи изявени дейци на изкуството и културата по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Награждаването се състоя в галерия „Средец” на Министерството на културата днес, 5 ноември, в присъствието на десетки общественици, съобщиха от Министерството на културата. Над 40 дейци и институции получиха наградата „Златен век”, почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ и грамоти за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура.

„Тази година отличихме много читалищни дейци, преводачи, библиотекари, хора, които са важни за духа на нацията. За мен е голяма чест да връча тези награди по повод Деня на народните будители и да поощрим съвременните будители – те са хората, които ни водят напред“, каза министър Боил Банов по време на церемонията. Той им пожела да са здрави и да бъдат горди с това, което правят за нацията.

С наградите на Министерството на културата тази година бяха отличени и много дейци на науката и културата от страната. Те благодариха на Министерството за това, че тяхната дейност е забелязвана. По време на церемонията отличените преводачи, читалищни дейци от страната, архивисти и библиотекари благодариха и за високата оценка за тяхната дейност. Те посветиха наградите си на младите, които идват след тях и заявиха готовност да предават българските традиции на поколенията. Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов благодари специално на министъра на културата за осигурените тази година 2 милиона лева за книги за българските читалища.

С най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ – огърлие и грамота, за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, бяха отличени: проф. Мирослав Попсавов – диригент на църковния хор при катедралния храм „Св. Неделя“; примабалерината Красимира Колдамова; проф. Дора Христова – създател и диригент на „Мистерия на българските гласове“; оперната певица Красимира Стоянова; Кирил Чирпанлиев – фолклорист, дългогодишен ръководител на ФТА „Балкан“; проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

С наградата на Министерството на културата „Златен век“ – звезда и грамота, за значим принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, бяха отличени: Ценко Минкин – композитор и музикант; Огнян Тодоров – директор на Регионален природонаучен музей в Пловдив; Геновева Василева – киновед и филмов критик; доц. Петко Христов – етнограф, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН; проф. Любомир Стойков – културолог и изкуствовед, естет; Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища; проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“ – сребърен, за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, получиха: Емил Павлов – председател на българската секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства /CIOFF/; Йотко Кадемов – писател; Руско Русев – ръководител на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“, Хасково.

С почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“ – златен, грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, както и във връзка с отбелязване на кръгла юбилейна годишнина, бе отличена: Народна библиотека „П. Р. Славейков“, В. Търново, която отбелязва своята 130-годишнина.

С Грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод Деня на народните будители, са отличени: Стефка Петрова – архивист; д-р Калинка Анчова – архивист; Вълчо Златилов – архивист; Борислав Дряновски – архивист; Виктория Жекова – библиотекар при НЧ „Д. Войников 1856“, гр. Шумен; Мирослава Илиева Лилова – председател на НЧ „Развитие 1869“, Дряново; Антоанета Александрова Ставрева – секретар на НЧ „Развитие 1869“, Дряново; Иван Йорданов Иванов – хореограф; Мария Далчева – преводач; Анжелина Пенчева – преводач; Ася Григорова – преводач; Мария Петкова – преводач; Силвия Борисова – преводач;Борис Илиев Иванов – преподавател и хореограф.

С Грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, както и във връзка с отбелязване на юбилейни годишнини, бяха отличени:

– Фолклорен танцов ансамбъл „Балкан“, София – 65 години;
– Регионална библиотека „Хр. Ботев“, Враца – 65 години;
– Регионална библиотека „Хр. Смирненски“, Плевен – 65 години;
– Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Ст. Загора – 65 години;
– Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев“, Пазарджик – 60 години;
– Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“, Кюстендил, 60 години;
– Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“, Кърджали – 60 години;
– Регионална библиотека „Николай Вранчев“, Смолян – 60 години;
– Регионална библиотека „Петър Стъпов“, Търговище – 60 години.

С Грамота за принос в популяризирането на българската култура и изкуство и за развитието на двустранното сътрудничество между Република България и Черна гора, в категорията за чужди граждани, бе отличен:

– Драган Перович – черногорски интелектуалец и енциклопедист.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password