Продават на търг оригинална партитура от два менуета на Моцарт

Горещо
Продават на търг оригинална партитура от два менуета на Моцарт

Оригинална партитура от два менуета от Волфганг Амадеус Моцарт, когато той е бил едва на 16 години, ще бъде продадена на търг в Париж по-късно този месец, обяви аукционната къща Сотбис. Засега се знае, че началната цена за партитурата от 1772 г. ще бъде 150 000-200 000 евро. Търгът е насрочен за 18 ноември.

“Това е единствената версия”, каза Саймън Магуайър, специалист по музикални ръкописи в Сотбис в Лондон. “Моцарт винаги пише единствени версии” без впоследствие да ги преработва “, за разлика от Бетховен, който ревизира творбите си безкрайно”, каза експертът пред АФП.

Менуетите никога не са публикувани. Те съдържат няколко корекции и незначителни модификации, включително една или две, които може да са дело на бащата на Моцарт – Леополд. Ръкописът е съхраняван в Залцбург от сестрата на композитора и по-късно е бил намерен сред огромната колекция на австрийския писател Стефан Цвайг, който беше “легендарен колекционер на музикални фрагменти, по-специално на тези от Моцарт”, казва Магуайър.

Моцарт започва да композира в много ранна възраст под ръководството на баща си. На 27 и 28 ноември портрет на 13-годишния Моцарт също ще бъде предложен за продажба в конкурентната аукционна къща „Кристис“, отново в Париж. Това е един от много редките съвременни портрети на композитора, който все още е в частни ръце, а началната цена е определена на 800 000 до 1,2 милиона евро.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password