Шуменската топлофикация: Може и да има парно

Горещо
Шуменската топлофикация: Може и да има парно

Собствениците на “Топлофикация-Шумен” виждат нова възможност дружеството да заработи и в Шумен отново да има парно след повече от 15 години. Заради огромни задължения топлофикацията бе обявена в несъстоятелност, предава кореспондентът на БГНЕС от града. До три месеца се очаква окончателно решение, което да докаже, че дружеството няма задължения и то да започне отново да функционира. Шуменският ТЕЦ бе обявен в несъстоятелност преди 5 години заради задължения в размер на 18 млн. лв. към “Булгаргаз”.

„Повече от 2 години „Топлофикация-Шумен” е в състояние на пряко доказани факти и заведени насрещни искове срещу държавата и „Булгаргаз”. „Булгаргаз” е дружество, което липсва негова правосубектност – не съществува дълг, заради който се прави опит да бъдем обявени в несъстоятелност”, заяви един от собствениците инж. Валентин Маламов.

Очакванията са до 3 месеца да има окончателно решение по казуса. След това системата може да заработи до една година. „Следващата ни цел и пътят да стигнем до там е да стигнем до 30 000 от домакинствата, които са в Шумен”, добави Маламов. За да се захранят домакинствата с парно, ще се използва вече съществуващата система от тръби на „Топлофикация”, за да се достави газ до абонатните станции на отделните сгради.

„Всичко до вкарването във входа е наш разход, включително и вертикалните щрангове, също са наша грижа”, каза още инженерът. Според инж. Маламов отоплението ще излиза с до 200 лева по-евтино на домакинство, а сметките ще могат да се следят онлайн със специално приложение.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password