Депутатите обсъждат бюджета на ДОО и НЗОК

Политика
Депутатите обсъждат бюджета на ДОО и НЗОК

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник, като основна точка ще е разглеждането на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, предаде репортер на БГНЕС. В края на миналата седмица депутатите подкрепиха предложението да има извънредно заседание със 133 народни представители, които гласуваха „За“.

Очакваният макроикономически ръст за периода 2020-2022 г. е около 3,3% за всяка от прогнозните години, като прогнозата е за запазване на темпа на икономическия растеж. Според прогнозата на финансовото министерство се очаква забавяне в стойността на инфлацията от около 2,1% годишно, спад на безработицата до 4% в края на прогнозирания период.

Акцент в бюджета е образованието, което получава 610,1 млн. лв. повече. Близо половин милиард повече е насочен за здравеопазване, ръстът на пенсиите също е заложен. Нарастват с близо 200 млн. лв. социалните помощи и обезщетенията. Разходите за отбрана по предложение на правителството нарастват с 201,7 млн., с което възлизат на 1,61 процента от БВП.

Проектът на държавния Бюджет 2020 бе разгледан и приет от трите ресорни парламентарни комисии – по бджет и финанси, по труда и социалната политика, и по здравеопазване, като предстои да бъде гласуван на първо четене в парламентарната пленарна зала.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password