Косово обяви гласовете от Сърбия за невалидни

Политика
Косово обяви гласовете от Сърбия за невалидни

Избирателният панел за предложения и оплаквания реши да уважи жалбата на коалиция Социалдемократическа инициатива – Алианс ново Косово за заличаване на резултатите от парламентарните избори на получените от Сърбия гласове. Това наложи ново преброяване на гласовете от страна на Централната избирателна комисия, съобщи МИА.

По този начин бяха отхвърлени обявените от ЦИК на 7 ноември изборни резултати. Така съставянето на нов парламент и, съответно, ново правителство се отлагат за неопределено време. Предстои да бъдат преброени гласовете от 1 472 избирателни секции.

Според обявените миналата седмица резултати подалата жалба коалиция печели едва 4,98 % от гласовете, което не ѝ позволява да прескочи 5-процентната бариера и да участва в парламенти. Новото преброяване ще доведе до промяна броя на депутатите и тяхното разпределение между партиите. Много е вероятно да бъде намален броят на депутатите на първите три спечелили партии – Движение „Самоопределение”, Демократичен съюз на Косово и Демократическа партия на Косово.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password