Мексико предостави политическо убежище на Ево Моралес

Политика
Мексико предостави политическо убежище на Ево Моралес

Министерството на външните работи на Мексико обяви, че след отправено искане, на Ево Моралес е било дадено политическо убежище, пише Риа новости.

“Президентът Моралес поиска устно и официално убежище в нашата страна.”, каза министъра на външните работи Марсело Ебрард.

По-рано Ебрард каза, че Мексико готово да предостави убежище на Ево Моралес в своето посолство в Ла-Пас, в което вече има около 20 боливийски чиновници и депутати. Мексико обяви, че убежището се предоставя по хуманитарни причини, поради екстремната ситуация в Боливия, която заплашва живота и здравето на Ево Моралес.

Ебрард поиска подкрепата на Сената за взетото решение и извести външното министерство на Боливия, че Ево Моралес вече има статут на получил политическо убежище и живота, здравето и свободата му не трябва да се излагат на риск. Моралес подаде оставка на фона на масови протести, започнали след президентските избори в края на октомври.

Избирателната комисия обяви Моралес за победител още на първия тур, но основният му конкурент Карлос Меса не призна резултатите. В неделя армията призова Ево Моралес да напусне поста, за да не застрашава стабилността в страната, след което той подаде оставка. Оставки дадоха и повечето ръководители на Боливия, след което заместник-председателката на Сената Жанин Анес обяви, че тя ръководи страната и ще има нови президентски избори. Венецуела, Куба и Мексико обявиха, че в Боливия е извършен преврат. САЩ отхвърлиха това твърдение.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password