Най-древното селище на инките открито с лазерна технология

Горещо
Най-древното селище на инките открито с лазерна технология

Изследователи откриха високопланинско селище в перуанските Анди, което е по-старо от известния Мачу Пикчу, съобщава Нюзуик. Изследователят от „National Geographic“ Албърт Лин и местни археолози използвали дронове и революционната лазерна технология LiDAR, за да видят какво представлява това селище на инките. То се намира в археологическата зона Вата на надморска височина от 3,9 км, тоест на 1,5 километра по-високо от Мачу Пикчу.

“Тук почти няма дървета и растителност, навсякъде са само величествени планини и има прекрасна гледка към околните долини”, каза Лин.

На мястото са открити гробове, места за церемонии, жилища и висока стена около него. Но с помощта на новата технология било възможно да се видят много повече подробности, да се съставят 3D изображения на района и да се идентифицират всички сгради. Освен всичко друго, учените са успели да се уверят, че селището е построено именно от инките, както и от племената, живели преди тях, тъй като са открити следи от кръгови структури, характерни за тях.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password