Сърбия трябва да измине дълъг път, за да осъществи договореното в Охрид

Политика
Сърбия трябва да измине дълъг път, за да осъществи договореното в Охрид

За да се осъществи споразумението между Сърбия, Северна Македония и Албания в частта на разрешителните за работа, Сърбия трябва да промени закона за работа на чужденци и закона за чужденците. Това заяви министърът на труда, заетостта и социалните въпроси Зоран Джорджевич в коментар по повод проведената вчера в Охрид среща между лидерите на част от балканските държави.

Според него, трябва да се ползва опитът на държавите от ЕС, чиито граждани могат да работят в която и да е страна-членка, съобщава МИА. Според Джорджевич, най-напред трябва да се промени Законът за работа на чужденци, който е от компетенцията на неговото ведомство, и Законът за чужденците, който е прерогатив на МВР.

След това ще започнат преговори с Албания и Северна Македония за подписването на някакъв документ, регламентиращ начина, по който ще се издават разрешителните за работа. Той трябва да бъде официален и да се признава от трите държави. В тази връзка за утре е насрочена среща с министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, с когото ще обсъдят необходимите законодателни промени.

Джорджевич заяви, че в Сърбия има недостиг на работна ръка и Белград се опитва да привлече повече нови инвестиции. Той обяви намерението на страната му да стане лидер в региона. Решението на Сърбия е да се пребори за нови работни места, които може да постигне само с големи инвестиции, които да дадат импулс на икономиката и на малките и средни предприятия.

Заявлението за назначаване на работа на чужденци е свързано с разрешение за временно пребиваване на територията на страната. В съответствие с действащото законодателства са дефинирани и всички условия за наемане на чужди граждани на работа.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password