“1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”

Други
“1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”

В петък, в присъствието на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн. Анастас Герджиков и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа ще бъде открита изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”. Тя може да бъде разгледана до 24 ноември 2019 г., съобщиха от учебното заведение. Фотографиите в изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”, са дело на Едуард Серота – американец, заселил се през 1988-1990 г. в Будапеща.

Едуард напуска дома си в Атланта, Джорджия, за да документира живота на еврейските общности в Централна Европа. До този момент той никога не е снимал революции, нито манифестации, нито престрелки, нито пък ги е търсил. От фотографиите в тази изложба става ясно, че в крайна сметка те сами са го намерили. В изложбата, спонсорирана от посолството на САЩ в София, могат да бъдат видени негови кадри от България, Румъния, Източна Германия, Полша, Чехословакия и Унгария преди и след преломната 1989 г.

Изложбата съдържа въвеждащ панел и шест отделни пана, посветени на всяка от тези държави. От едната им страна са показани снимки и спомени на Серота от времето преди промяната, а от другата – текстове и кадри от първите години след падането на Берлинската стена. От 1988 г. Едуард Серота живее в Европа – първо в Будапеща и Берлин, а от 1997 г. насам във Виена.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password