Димитър Данчев: Над 1700 дървета са засадени в София от началото на годината

Горещо
Димитър Данчев: Над 1700 дървета са засадени в София от началото на годината

Няма опасни дървета в София. Ние следим състоянието им и при най-малкото съмнение предприемаме мерки. Освен това лекуваме част от дърветата в града. Това каза за БГНЕС директорът на Дирекция „Зелена система“ в Столичната община л. арх. Димитър Данчев.

Той уточни, че броят на дърветата в София е над 500 000. Попитан дали са били изненадани от падането на върбата в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“, Данчев каза, че от 2015 г. знаят, че дървото не е здраво.

„Падането на дървото не ни изненада. Проектите за централната градска част бяха разработени през 2015 г. В експертната оценка за растителността там беше изготвена фитосанитарна оценка. В нея върбите бяха описани като в незадоволително състояние. Това означава, че те са имали различни признаци като сухи клони, гъбични заболявания. Тъй като тези дървета и градинката са паметник на културата, ние подходихме по-специфично и следяхме тяхното състояние. Целта ни беше да ги задържим колкото се може по-дълго време.

Основната причина да падне дървото бяха силните ветрове от предишните дни. Оказа се, че в сърцевината си върбата е имала гнилостни процеси“, обясни той и подчерта, че от последната резитба през лятото състоянието му се е влошило. Поради тази причина са сменили и другата върба. Данчев добави, че и най-здравото дърво може да падне при силен вятър.

По отношение на поддръжката на дърветата, той заяви, че експертите им работят основно по външни белези като при необходимост използват специализирана техника за диагностика.

„Прибягвали сме и до обследване на болни дървета както с резистограф, така и с томограф. От година и половина използвахме услугите на колега, който безвъзмездно ни услужва с резистограф, тъй като към момента дирекцията ни не разполага с този уред“, призна Данчев.

Той обяви, че обмислят да купят резистограф като неговата цена възлиза на обща стойност около 20 000 лв. с ДДС и уточни, че уредът ще бъде използван само там, където експертите не могат да преценят дали едно дърво трябва да бъде премахнато или не. Директорът добави още, че при необходимост използват томографа на общинското дружество „Паркове и градски градини“, който са закупили преди 3 години. Запитан как лекуват дърветата, Данчев обясни, че основно използват два метода на лечение.

„Старите методи, преди години са били хралупите да бъдат запълнени с бетон или цимент. В съвремието има по-нови технологии. Те са две. Когато има хралупа, дървесината се маже със смола. Това обаче не се приема от част от експертите, които смятат, че е хубаво да се почисти хралупата и гнилостния процес да продължи до здраво, където ще се калцира и дървото ще може да продължи своя жизнен процес. Този похват го прилагаме при вековните дървета и при такива, за които сме сигурни, че трябва да бъдат запазени“, обясни той.

Данчев обяви още, че в момента в града се провежда залесителна кампания.

„До края на годината се очаква да бъдат залесени още над 300 нови дървета. Есенната кампания започна в началото на месеца. От началото на годината досега сме засадили над 1700 дървета“, посочи Данчев.

Запитан защо новозасадени дръвчета съхнат, Данчев отговори, че това не е нещо необичайно и каза каква е била причината новите дървета на бул. „Мария Луиза“ да бъдат подменени.

„Там корените на дърветата бяха посипани със сол. Това е причината за тяхното изсъхване. Подали сме сигнал към компетентните органи, които да направят разследване“, каза директорът и добави, че е нормално между 5-10% при новозасадената растителност да има отпад.

„Това е съвсем нормален процес. Част от дърветата идват от разсадник, където има определени условия. Засадени в нова среда дърветата понасят стресови ситуации и на това се дължи изсъхването на някои от тях“, посочи той.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password