Експерти обсъждат възможностите за разширяване на ЕС

Политика
Експерти обсъждат възможностите за разширяване на ЕС

Експерти, атлантици, членове на академичната общност и представители на държавните институции ще обсъдят възможностите за разширяване на Европейския съюз и Атлантическата идея, като фокус на дискусията ще бъдат държавите от Западните балкани, предаде репортер на БГНЕС. Домът на Европа в столицата ще приюти участниците в конференцията, която ще се проведе в петък. Събитието се организира съгласно приетата от ОС годишна програма за дейността на Атлантическия съвет на България, който е и организатор на събитието.

Целта на дискусията е да представи позиции за перспективите за европейско членство пред държавите от Западните Балкани (Черна гора, Р Северна Македония, Р Албания, Босна и Херцеговина, Р Косово и Р Сърбия) в контекста на разширяването на евроатлантическото пространство на сигурност и отбрана. Дискусиите за бъдещето на Европа ще преминат в два тематични кръга – вътрешни и външни предизвикателства пред евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

В дискусията ще участват членовете на Европейския парламент от Парламентарната група на ЕНП: доц. д-р Александър Йорданов и д-р Андрей Ковачев; Представителите на академичната общност: проф. д-р Огнян Минчев, д.н. проф. Татяна Дронзина, доц. д-р Соня Хинкова, проф. д-р Лазар Копринаров, д-р Боби Бобев; Експертите от Атлантическия съвет на България: Генерал м-р (о.р.) Съби Събев, полк. (о.р.) Владимир Миленски, Михаил Найденов.

Специални гости, с обръщение към участниците, ще бъдат посланици и членове на дипломатическите мисии на държавите от Западните Балкани акредитирани в София. За участие в събитието са поканени представители на държавните институции в България имащи отношение по темата, представители на посолствата на съюзниците от НАТО и ЕС, партньорските държави от Западните Балкани и Черноморския регион. Поканени за участие са и представители на научните среди, на политически партии, неправителствени организации и общественици с експертиза по темата на Кръглата маса.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password