Хиляди гърци отбелязаха годишнина от бунта срещу хунтата

Горещо
Хиляди гърци отбелязаха годишнина от бунта срещу хунтата

Хиляди гърци участваха в демонстрации в неделя, за да отбележат годишнината от въстанието срещу хунтата от 1973 г., като полицията беше готова за неприятности след серия набези на анархисти. Тази година изглежда протестът ще бъде доминиран от противопоставяне на новото консервативно правителство на Кириакос Мицотакис, избрано през юли с обещание за укрепване на закона и реда.

Над 10 000 души излязоха по улиците на Атина, каза полицията, в памет на десетките хора, загинали при действията на хунтата през 1973 г. срещу студентско въстание в Атинската политехника. Най-малко 6000 души демонстрираха в Солун. Годишният поход редовно е придружаван с насилие и около 5000 полицаи бяха мобилизирани в Атина за деня, подкрепени от дронове, хеликоптер и водно оръдие, съобщиха от полицията.

Няколко младежи бяха арестувани, след като на покрив в квартал Екзархия бяха открити коктейли Молотов и камъни, с очевидната мисъл за атака срещу минаващи отдолу полицаи. Демонстрацията отбелязва 46-та годишнина от студентското въстание. Най-малко 24 души бяха убити при репресиите, събитие, за което обикновено се смята, че е прекъснало поддържаната от САЩ хунта върху властта и е помогнало за възстановяването на демокрацията.

Окървавеният флаг, който се вееше над желязната порта на Политехника, която през тази нощ беше смазана с танк, по традиция се носи начело на демонстрацията в столицата. Отделни демонстрации се провеждат и в другите големи градове на Гърция. Кметът на Атина Костас Бакоянис призова за уважение към града.

“На тази годишнина нека изпратим правилното съобщение. Споделено съобщение за паметта. Не трябва да затъмняваме същността, която е борбата на младежта за демокрация. На тази годишнина нека покажем уважение към града”, каза той във Фейсбук съобщение в петък.

Основният лидер на опозицията Алексис Ципрас, бивш премиер, обвини в неделя консервативното правителство, че в него се крият “аплодиращи хунтата”, имайки предвид бивши крайнодесни политици, които получават постове в кабинета от Мицотакис. Напрежение има и заради неотдавнашно изменение за улесняване на проверките на полицията в университетите, което предизвика няколко студентски демонстрации.

“Полицията няма място в университетите … но и беззаконието”, заяви министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис пред в. “Вима” в неделя.

Тази седмица ректорът на Политехниката Андреас Бантувас заяви: „Трябва да внимаваме тези дни и (публичните) коментари трябва да бъдат предпазливи“.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password