В Италия разбиха международна престъпна група за плячкосване и трафик на артефакти

Горещо
В Италия разбиха международна престъпна група за плячкосване и трафик на артефакти

Европейската полиция разби международна престъпна група за трафик на десетки хиляди гръцки археологически артефакти, плячкосани от незаконни разкопки в Италия, съобщиха правоохранителните агенции. Полицейски части от Италия, Великобритания, Франция, Германия и Сърбия в съвместна акция арестуваха 23 заподозрени и извършиха 103 обиски в разследване, започнало през 2017 г., съобщиха полицейските агенции на ЕС Европол и Евроюст. Бандата използвала булдозери и металотърсачи, за да плячкоса предмети от 400 г. пр. н.е. от района на Калабрия преди да ги продаде в цяла Европа, съобщава АФП.

“Незаконните разкопки били управлявани от добре структурирана организирана престъпна група, ръководена от двама калабрийци”, живеещи в южната провинция Кротоне, посочват агенциите в комбинирано изявление.

В Калабрия “културното наследство включва важни следи от гръцкия и римския период”, съобщава Европол. Италианските медии съобщиха, че са арестувани двама калабрийци на възраст 59 и 30 години. Бандата използвала също “ограждения, посредници и мулета, опериращи в различни италиански региони”, като разграбените артефакти преминавали чрез контакти в Дижон, Мюнхен, Лондон и Вършач в североизточна Сърбия. За някои от откраднатите предмети се казва, че датират още от четвърти и трети век пр.н.е. и включват пет теракотени вази и маслени лампи, плочи, изобразяващи животински сцени, брошки и различни бижута.

„Разграбването, извършевано в продължение на няколко години, е нанесло значителни щети на италианското културно наследство“, добавиха Европол и Евроюст. Координацията между двете агенции е дала възможност за „арести, обиски и изземвания незабавно и едновременно в петте страни“, добавиха те.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password