Симеон Радев – епохата прави своите личности

Горещо
Симеон Радев – епохата прави своите личности

Епохата прави своите личности, за това може би днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев. Това заявиха пред БГНЕС историкът акад. Георги Марков и юристът проф. Огнян Герджиков.

Паметникът на големия български общественик, писател, дипломат и публицист Симеон Радев бе открит в непосредствена близост до НДК. Творбата е изработена от скулптора Янко Бонев по проект на арх. Петър Стрясков. Паметникът е дарение от Обединената велика ложа на България /ОВЛБ/.

„Времето ражда личности. Днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев, защото живеем в друго време“, заяви проф. Огнян Герджиков.

„Радев е бил изключително ерудиран, говорел е няколко езика, включително езикът на дипломацията – френския. Той е бил много почитан в двореца, висока класа“, заяви бившият премиер, който не скри огорчението си, че не вижда български държавници на церемонията.

„Огорчен съм, че на откриването на паметника му няма българска държавници. Това не е добра атестация. На такива хора трябва да се отдава значение, има огромно възпитателно значение за младите хора, защото Симеон Радев е оставил следа, която трябва да следваме. Ще бъдем престъпници, ако не уважаваме личности като него“, категоричен е проф. Огнян Герджиков. Според него любовта към родината е онова качество, което той би желал да вземем от Симеон Радев.

Снимка на президента Удроу Уилсън с посвещение: „На големия българин г-н Симеон Радев“

Дипломат с позиция

За акад. Георги Марков Симеон Радев е един от малкото хора, които имат дар слово и да пишат, и да говорят. „Човек със собствено мнение, отстояващ позицията и винаги премерен като дипломат в борбата за националния интерес. Винаги е преценявал международните отношения и обстоятелствата, както и ролята на Великите сили. Той е гледал на македонския въпрос като на част от българския национален въпрос“, добави той.

Епохата прави своите герои. Симеон Радев се е сражавал в Македоно-одринското опълчение по време на Балканските войни /1912-1913 г./. Когато България е пред национално крушение, цар Фердинанд го изпраща в делегацията в Букурещ на преговорите за договора за мир. След това го оставя на най-трудния пост като пълномощен министър. Но това не е политическо повишение, Симеон Радев има дарбата да бъде дипломат и да бъде убедителен. Но той не е само от хората, които умеят да пишат и говорят, той е умеел да слуша за разлика, от някои негови колеги. Не се е подавал на чувствата в дипломацията. Бил е уравновесен като характер и това е влияло на неговата дипломатическа дейност“, подчерта акад. Марков.

Алея на „Строителите на съвременна България“

Поставянето на паметника на Симеон Радев е факт благодарение на материалната подкрепа на всички членове на Обединената велика ложа на България, разказа пред БГНЕС великият майстор Искрен Йотов. Той отбеляза, че в началото за него е било определено друго място.

Този паметник тук дава началото на една алея на Строителите на съвременна България. Кои ще са до него, нека обществото да реши. Това е началото на тази алея“, заяви великият майстор Искрен Йотов.

Той припомни, че Симеон Радев е бил член на Великата ложа на България до нейното разпускане преди Втората световна война. Със своя пример той е вдъхновение за днешните масони.

„Вдъхновението се състои в надписа на паметника: „Дадох ли нещо на България“. И ние имаме това желание“, заяви Искрен Йотов.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password