Охранителна фирма менте и шуробаджанащина в Гранд МОЛ – Варна

Авторски статии

„Гранд МОЛ – Варна”, който преди години влезе в новините, след като гардове в него пребиха до смърт човек, се охранява от фирма, която непрекъснато си сменя името. Причината е, че заради различни гафове МВР й отнема лиценза за охранителна дейност. Собствениците й обаче чевръсто правят регистрация под ново име или ползват чужд лиценз. И така вече три пъти, което едва ли ще бъде търпяно някъде на друго място по света.

„Викинг инс” се намества в големия магазин след онази трагедия с премазания от бой човек. След като фирмата на убийците е прогонена, охраната на МОЛ.а е поверена на бизнес дамата Денислава Дончева. Тя се води управител на „Викинг инс”, но във Варна са наясно, че реалният господар е съпругът й Вичо Кирилов. Класика в жанра, позната още от годините, когато силоваците във ВИС и СИК изкарваха като управителки разни манекенки.

Вичо Кирилов е бивш каратист, покорител на планински върхове, а също и притежател на клуб за бойни изкуства. Страстта му са ММА боевете, които лично организира. Повечето от пазачите в МОЛ-а могат да се видят и на ринга като състезатели. От друга страна, публична тайна е, че организирането на тези боеве не минава и без залагания.

Във „Викинг инс“ нещата обаче тръгват надолу от началото на миналата година. Фирмата спира да плаща редовно, служителите негодуват, че не им се внасят осигуровки, мнозина напускат. Оказва се, че компанията не си внася и ДДС-то, въпреки че от МОЛ-а редовно плащат за охраната.

НАП и МВР започват серия от проверки. През есента на 2018 г. е отнет лицензът на „Викинг инс“. При това положение фирмата не може повече да остане в МОЛ-а. Но такава тлъста хапка не се изпуска току-така и Вичо Кирилов реагира светкавично. Купува охранителната фирма „Атлас“, която има лиценз. Тя е преименувана на „Викинг инс 2001” и продължава да пази търговския център. Дали от глупост или от наглост обаче съпругата Денислава Дончева отново е записана като управителка и това е при положение, че довчерашната й охранителна фирма е вече компрометирана. Не е ясно защо е направена тази „грешка” при регистрацията? Не е обаче много разумно шеф на фирма с отнет лиценз, отново да се подвизава като управител на охранително дружество. При Денислава Дончева се получава като в онази приказка, според която вълкът си сменя козината, но не и нрава си.

Кой би искал да го пази компания, за чието ръководство се знае, че е допуснало да се отнеме лиценз? Може би Денислава Дончева е действала толкова „еманципирано” на своя глава,  понеже съпругът й от известно време е потънал вдън земя, обясняват източниците ни от Варна. Така или иначе обаче това лято от МВР схващат, че само е сменено името и отнемат лиценза и на „Викинг инс 2001” това лято. При това са съставени и 10 акта за различни нарушения в охраната на „Гранд МОЛ” –а.

Адвокатите на Дончева обжалват в съда решението на МВР. И докато се чака как ще се развие делото, в МОЛ-а се явява нова охранителна фирма „А.С.Викинг“ ЕООД. Собственикът й е някой си Ивайло Атанасов. Във Варна забелязали, че въпросният господин е много близък с Денислава Дончева, а откакто изчезнал съпругът й, двамата били непрекъснато заедно и си прекарвали много добре.

Ивайло Атанасов се ползвал с авторитет и сред тарторите на „джебчийската мафия“ от с. Игнатиево. А тази мафия е добре позната в „Гранд МОЛ”-а. След като навремето започва разследването срещу гардовете, размазали от бой клиента, се оказва, че крадците от Игнатиево имали „лоби” сред охраната в магазина. Уговорката била срещу някой и друг лев пазачите да оставят джебчиите да се вихрят в търговския център.

Докато Денислава Дончева сменя имена и губи лицензи, съпругът й Вичо Кирилов е напълно потопен. Във Варна чули, че след поредица от неправилни залагания, натрупал дългове към влиятелни „играчи”. Затова от средата на 2018 г. е вече невидим в морския град. Излизал на светло само два пъти през миналото лято и при това върнал някой и друг лев на влиятелни господа.

Съпругата му Денислава споделяла, че бил завъртял бизнес в Швейцария. Там работел по някакъв таен, мистериозен, но по нейни думи много сериозен финансов проект. От него щял да изкара страшно много пари, достатъчни, за да си уредят живота.

Познати на семейството обаче се кълнат, че Вичо се е спотаил в Сърбия, при свои стари авери от подземния свят, но покрай опита си като организатор на ММА турнири успявал да изкара някакви пари.

Вичо може и да се разплаща тук и там, но дълговете на охранителната му фирма към НАП са непокътнати. В разгара на летния сезон охранители масово започват да напускат и се оплакват, че не получават заплати. Дори в момента, казват отлично запознати, заради текучеството на кадрите, охраната в „Гранд МОЛ“ е основно чрез видеонаблюдение. На смяна пък работят не повече от 4-5 пазачи. Дори някои от мъжете карат по две смени, за да запълват дупките в графика. Как обаче при този недостиг на гардове ще се опази МОЛ-а през наближаващите Черен петък, коледни и новогодишни празници.

Тогава страстта за пазаруването е във вихъра си, а и за джебчиите настъпва жътва. По този повод източниците ни си припомнят още един гаф на охранителите от „Викинг”. През 2017 г. по време на Черния петък МОЛ-ът е потопен в тъмнина. Токът спира, магазинът е натъпкан с клиенти, привлечени от магнита на големите намаления, а охраната не знае какво да прави. И така повече от половин час в търговския център е пълен мрак, шок и ужас за посетителите.

Още един кошмар в голумия магазин се е завърнал, допълват източниците ни. Джебчиите отново са се разшетали, а клиентите все по-често се оплакват, че са обрани, докато пазаруват в „Гранд МОЛ“-а. Препатили съветват в МОЛ-а клиентите да не се зазяпват по витрините, а здраво да си стискат чантите си и  портмонетата.

При това собствениците на МОЛ-а не дават признаци да са много притеснени, че са се оставили да ги пази фирма с два пъти отнеман лиценз. През 2015 г. реагират далеч по-адекватно и бързо и гонят гардовете. Тогава обаче е убит човек, а засега само се краде от клиентите.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password