Борисов може да говори с американците и за АЕЦ “Белене”

Политика

Възможността за американски инвестиции в проекта АЕЦ “Белене” може да е сред основните теми, които премиерът Бойко Борисов ще обсъди с президента на САЩ Доналд Тръмп. Двамата ще се срещнат днес. Това заяви Даниел Киряков, мениджър “Комуникации” на Американската търговска камара в България.

“Новина от миналата седмица е заявката (на американци, бел.ред.) да участват в АЕЦ “Белене” и за АЕЦ “Козлодуй”. “Белене” досега за тях е бил проект, в който те сякаш нямат желание да се включат. Има обаче промяна”, коментира той пред бТВ.

Подобно на други специалисти Киряков също подкрепи думите на американскяи посланик у нас Херо Мустафа, че срещата на Бойко Борисов с Тръмп не е подарък за закупуването на изтребители Ф-16. Той подчерта, че взимането на летателните машини не е просто сделка, а възможност да се отпимизира българската армия след толкова много години като член на НАТО. Киряков добави, че страната ни е показала възможност да изпълни изискването средствата за отбрана да станат 2% от БВП.

В същото време Бойко Борисов ще направи ключи срещи в Търговската палата в САЩ. Ще има разговори с над 14 представители на големи компании. Борисов ще бъде и първият български премиер, който ще влезе в прочутата сграда на Търговската палата. Даниел Киряков напомни, че САЩ е шестият голям инвеститор у нас. Той е категоричен, че ние може да привличаме американските с високи технологии и добавена стойност.

Източник: https://novini.bg/bylgariya/politika/569872

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password