Какви са отношенията на САЩ и България – от 1903 г. досега

История

Посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента Доналд Тръмп впери всички погледи към САЩ. Темата вълнува както политици, анализатори и дипломати до обикновения българин. Това дава повод да се заговори и за това какви всъщност са отношенията между двете държави.

Първата асоциация навярно е с това, че България и САЩ са съюзници в НАТО. Страната ни влиза в Алианса през 2004 г. Американците пък са сред първите страни, присъединили се през 1949 г. През последните години именно членството ни в НАТО даде повод да се засилят отношенията ни със САЩ по линията на закупуването на нови изтребители. Сред немалко обрати и противоречия България в крайна сметка избра да обнови Военновъздушните сили с американските F-16. Анализатори смятат, че днес Борисов и Тръмп ще говорят за тази сделка.

Големи са и очакванията след срещата да има пробив по отношение на отпадане на визите на българите за САЩ, както това наскоро се случи с поляците.

И не на последно място – Тръмп ще покаже подкрепата на САЩ за енергийната независимост на България.

Иначе дипломатическите отношения между двете държави датират от 1903 г. Прекъснати са от 1941 до 1947 г. и още веднъж в периода 1950-1959 г. През годините се създават и групи за приятелство.

В сайта на Българското посолство в САЩ се посочва следното:
“Днес България и САЩ са стратегически партньори, които провеждат активен диалог в основните сфери на сътрудничество: отбрана и сигурност; борба с тероризма; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и засилване на контактите между хората. Въпреки превратностите на историята и годините на блоково противопоставяне по време на Студената война, днес Република България и Съединените американски щати споделят демократични ценности, които са в основата на нашата евроатлантическа общност. През последните години нараства броят на българските фирми, които развиват успешно бизнес в Америка”.

Отношенията в областта на инвестициите са водещи, като включват предимно сферата на информационните технологии. По данните, публикувани на сайта на посолството ни, през 2015 г. търговският баланс между България и САЩ е положителен за страната ни (308,6 милиона ЩД). Анализатори заяви за Novini.bg, че въпреки положителната тендения това може да се смята за сравнително малък търговски баланс.

Междувременно САЩ остава сред водещите икономически сили. Износът на САЩ се равнява на 289.1 милиона ЩД, а вносът е 597.7 милиона ЩД). Износът на САЩ се състои главно от рафиниран петрол (103 милиарда ЩД), коли (60,8 милиардаЩД), самолети, хиликоптери и други въздухоплавателни средстава (53.2 милиардаЩД), части за превозни средства (38.4 милиардаЩД), медикаменти (38.1 милиардаЩД).

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password