Над 30 000 са сигналите за домашно насилие през 2018 г.

Други

Стартираме съвместен проект на национално ниво с участието на Прокуратурата, Националния институт на правосъдието и НПО-та. Днешният ден е избран за борба с насилието в България, Унгария и Румъния. През изминалите години МВР полага усилия за превенция и разкритие на тези престъпления. Това заяви ст.комисар Благородна Макева на пресконференция по повод започваща кампания срещу насилието над жени. 

“Тази година ще реализираме дейности по обучение на полицейски служители. Вече има 2000 обучени полицая за работа с жертви на домашно насилие и реакции в такива случаи. През 2017 г. и 2018 г. се увеличава броят на постъпилите сигнали. През 2018 година са подадени 31 166 сигнала. 182 са случаите за средни телесни проведи в условия на домашно насилие. 76% са с пострадали жени. Към настоящия момент умишлените убийства са 70, а пострадалите жени са 24”, каза още тя, предаде репортер на Novini.bg.

“В МВР се води статистика по отношение на брой ограничителни заповеди, а към 2019 г. те са 2398. Има лица, които получават по няколко на година. Само съдът може да издава ограничителни заповеди, полицията не може – жертвите трябва сами да подадат сигнал”, коментира още по темата инспектор Пенка Стоянова, Национален координатор по въпросите на домашното насилие в МВР.

“Домашното насилие започва с викове, но не трябва да завършва с тишина. Тишината значи смъртен изход от едно насилие. 7 пъти едно пострадало лице заявява, че ще потърси помощ, преди изобщо да предприеме действия”, заяви Макева.

“Отчитаме нов феномен  – има нежелание от страна на жертвите да съдействат. Насилниците биват прикривани от жертвите си. За това и започваме активна работа. По-важно е пострадалото лице да получи помощ – дори да е от неправителствени организации. Трябва да се отбележи и, че на насилниците се отнема и законното оръжие. На извършителите на домашно насилие не се издава разрешително за оръжие в период от 3 години”, допълни още ст.комисар Благородна Макева.

“Ще бъде изградена система, така че където и дадено лице да отиде, да се знае дали има ограничителна заповед”, разкри старши комисар Макева.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password