Петков: Не очаквам нов режим за плащане на болничните от януари

Политика

Бюджетът на държавата за 2020 г., заедно с тези на Здравната каса и НОИ, минаха на второ четене през ресорната бюджетна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Социалният министър Бисер Петков присъства на заседанието

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 250 лева. От 400 на 420 лева се увеличават осигуровките за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, решиха депутатите.

Второто четене на бюджета на НОИ проследи социалният министър Бисер Петков. Запитан от журналистите дали от 1 януари може да има нов режим за изплащането на болничните, той подчерта, че това е нереалистично.

„Времето е твърде малко да се намери работещо решение до края на годината“, смята министърът по повод продължаващите дебати и спорове относно изплащането на дните болнични.

Новият бюджет на Здравната каса предвижда с 500 млн. лева повече. За болнична помощ са заложени 2,8 млрд. лв., за лекарства – 1,2 млрд.лв.

От бюджета на здравното министерство ще бъдат заделени повече средства за Спешната помощ, ремонти на лечебници в труднодостъпни райони, за увеличение на заплатите на служителите в системата.

БГНЕС припомня, че преди първото гласуване на Бюджет 2020 на 13 ноември финансовият министър Владислав Горанов го като добре балансиран. Сред набелязаните цели са увеличаване на учителските заплати, за инфраструктура и за отбрана.

За БСП това е „бюджет на застоя“, а ДПС не вижда реформи. От КНСБ коментираха, че заложеното увеличение на заплатите в сферата на социалните услуги е недостатъчно и настояха увеличението да е 20%, а не 10%. Поискани бяха още 20 млн. лв. за земеделието.

Новият бюджет е едно добре фризирано дежа вю от предишните бюджети. В него няма нищо ново, коментира в интервю за БГНЕС икономистът от КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова.

Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов заяви, че макрорамката и икономическите показатели са леко оптимистични. „Основната ми забележка е, че правителството не води антициклична политика, а помпа разходите. Определено според мен го правят целенасочено. Определено се опитват да стимулират определен брой политики“.

Първото гласуване мина през пленарната зала с подкрепата на 123 депутати. /БГНЕС

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password