Петя Аврамова настоява за по-суров воден режим в Перник

Политика

Само веднъж на ден да има вода в Перник и това да е във времето от 15 до 22 ч., а не както е сега. За това призова от трибуната регионалният министър Петя Аврамова, предаде репортер на БГНЕС.

 

“С това ще се намалят загубите по мрежата и ще се гарантира строг контрол на разходването ѝ. По този начин се надяваме напролет да има достатъчно вода в яз.” Студена”, каза тя и подчерта, че въвеждането на режима е бил необходим.

Язовир Студена е проектиран като технологичен изравнител. Това означава, че язовирът събира водите от водосборната област. Месечният график се изготвя като се взима предвид актуалната информация. От 12 ноември беше сформиран екип от експерти за извършване на проверка във ВиК – Перник за експлоатацията на язовира и ВЕЦ към него за периода от 1 януари до датата на проверката. В хода на проверката се установи, че ВиК-операторът е действал в изпълнението на наредбата, добави Аврамова.

Към настоящия момент МРРБ проучва всички възможности за решаване на проблема с въведения режим. Разглеждат се възможностите за оптимално използване на наличните водоизточници, захранващи язовир „Студена“. Набелязани са стъпки за оказване на експертна помощ от страна на „Софийска вода“. Провеждат се обследвания на терен. Искам да

благодаря на експертите на „Софийска вода“ за оказаната помощ, набелязаните мерки, които ВиК в следващите няколко дни ще изпълни и ще има допълнителни количества вода от Владайския канал, които ще бъдат насочени към язовир Студена, заяви още Аврамова.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password