Началникът на ВМА: Ние сме едни от най-добрите в Европа

Други

 

ВМА отбеляза 128-мата годишнина от създаването си. Честването на празника започна с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на болницата. След това по програма в киносалона на ВМА започна тържествено събрание на личния състав. В началото му генерал-майор Мутафчийски отчете резултатите от работата на ВМА през 2019 година, както и приоритетите за следващата година.

Той посочи, че 128 години са една много сериозна история, но въпреки 128-те години Академията, като че ли никога не е била по-млада. „По-млада, защото успя през последната година да назначи над 35 съвсем млади, новозавършили лекари, защото през последните 3 години успя да вербува в добрия смисъл на дума 57 млади хора, които се подготвят за едни истински военни офицери”, каза генералът. Началникът на ВМА посочи, че през тази година имали невероятен късмет от добро стечение на обстоятелствата и успели да реновират повече от 10 клиники и много помощни звена към ВМА на обща стойност около 21,6 млн. лв. Той отечете и че пациентите стават все повече и Академията всяка година бележи ръст с по около 3000 души в сравнение с миналата година, които предпочитат да дойдат да се лекуват във ВМА. „Последният месец имахме един от най-големите си ръстове в приема на пациенти. Над 4000 души са лекувани само за един месец”, посочи той.

Очаква ги да реновират четирите останали клиники, остава да реновират помощните сгради към ВМА и да обърнат поглед към стратегически важните звена в провинциалните им болници. Той отбеляза, че за последната година варненката им военна болница и пловдивската им военна болница вече може уверено да се каже, че са Роля 3, а не Роля 2 по НАТО-вските стандарти, каза Мутафчийски.

„Успяхме и закупихме вече в пълен комплект апаратурата и оборудването за бъдещия трейнинг център, който е абсолютно по американски модел и с помощта на нашите американски колеги от Тенеси. За около 700 000 бяха закупени тренажорите, за които бъдещите ни медицински санитари бойни санитари, лекари ще бъдат обучавани. Имаме архитектурните планове, които са готови за изграждане на съответното съоръжение. При разговорите ни с американските колеги, те стигнаха далеч от нашите мечти, те направо ни казаха, че сме готови и биха били много доволни да видят ВМА като балкански център за обучение в съюзническите армии”, посочи той.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password