Разбиха канал за търговия с културни ценности в Пловдив

Култура

Криминална полиция към ОД на МВР в Пловдив разби канал за незаконна търговия с археологически ценности, иззети са 877 антични монети, а двама мъже са задържани по случая.

Това каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Акцията е извършена в неделя по оперативна разработка, със съдействието на Окръжна прокуратура и с използване на Специални разузнавателни средства /СРС/. Двамата са арестувани в Пловдив в момент на извършване на сделка и вече са със 72-часова мярка “задържани под стража”. И на двамата са повдигнати обвинения за две отделни престъпления – че са държали археологически културни ценности, на единия – че е разпространявал, а другия – че е получил същите, каза още Румен Попов. Окръжният прокурор уточни, че са извършени множество претърсвания и изземвания на различни адреси в София, Пловдив, Стамболийски, Асеновград и в още един областен град. До момента е установено, че монетите са автентични, като една малка част от тях са реплики и са от всички исторически епохи – от Античността, от римския период, от Средновековието и са от бронз, сребро и злато. Някои от тях, по данни на специалистите, са с изключителна историческа стойност и са по-скъпи, а на друга част тепърва ще се изяснява произхода, добави Попов, като определи акцията като сериозен успех от страна на пловдивската полиция.

Операцията е извършена на база оперативно значима информация за лица, които изкупуват антични монети и предмети с културно-историческа стойност, които продават на трето лице, което от своя страна ги изнася и предлага в чужбина, добави директорът на полицията старши комисар Йордан Рогачев, цитиран от БТА. Задържаните са на 44 и 49 години от Пловдив и София и нямат до момента криминални прояви, уточни той. Вследствие на продължаваните претърсвания се очаква броят на античните монети и предмети да нахвърли 1000. Задържаните са бивши иманяри, които, по думите на Румен Попов са минали на “по-горно ниво” в йерархията – изкупуват иманярски находки от цялата страна, които след това пласират зад граница.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password