Петкова: Работата по „Турски поток” не е спряла

Други

Работата по проекта „Турски поток” не е спряла и така, както предвижда договорът първите 308 км трябва да бъдат готови в края на месец май 2020 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че само преди два дни Руският президент Владимир Путин обвини страната ни, че бави изграждането на газопровода “Турски поток”. В отговор Борисов коментира, че всеки има право да търси алтернативни трасета, а България търси алтернативна диверсификация. “България не е нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се спазват процедури на ЕС, обявиха се конкурси”.

„Ние работим, вършим си работата. Нашият изпълнител е информиран за това, че трябва да бъдат минимизирани сроковете за реализация на проекта и смятам, че колегите полагат необходимите усилия това да се случи”, заяви министърът.

Теменужка Петкова припомни: „В края на миналата година, когато ние актуализирахме нашата енергийна стратегия, беше ясно заявено, че този проект е изключително важен, той е стратегически за нас и заедно с проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Александруполис, и нашето участие в него, тези два проекта бяха включени в нашата енергийна стратегия. Така както предвиждат европейските правила, така както предвижда нашето европейско национално законодателство бяха проведени всички процедури, които са свързани както с прилагането на Директива 73 за природния газ, така и по отношение на обществените поръчки, свързани с избора на изпълнител”, заяви тя.

Теменужка Петкова заяви, че всички тези дейности, свързани с прилагането на практика с нормативната уредба и в областта на природния газ, и в областта на обществените поръчки, отнема време. Тя припомни, че след това имаше обжалване по отношение на обществените поръчки и двата консорциума, които участваха в тази процедура, обжалваха решението на възложителя. „Това допълнително наложи да се изтегли целият този процес още няколко месеца и на 18 септември беше подписан договорът. От деня на подписването до настоящия момент се работи непрекъснато по отношение на реализацията на този проект, който е изключително важен за нас и към момента се работи на трасе от 150 км разделено на 3 отделни лота”, обясни тя.

„Не мога да коментирам думите на президента Путин, мога да кажа това, което ние правим. Това, което ние правим, е да си вършим съвестно работата, защото осъзнаваме важността на „Турски поток”, заяви министърът на енергетиката. Петкова бе категорична, че риск за проекта няма. /БГНЕС

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password