Фандъкова за замърсяването на въздуха: Явно само със санкции не става

Горещо

Известно е, че около 40% от замърсяването на въздуха през зимата се дължи на битовото отопление. Горенето на отпадъци продължава да се случва в квартали като ”Красна поляна” и ”Слатина”, което представлява сериозен проблем за хората. Ето защо за да бъдат по-ефективни санкциите, трябва да се инкриминира горенето на отпадъци и се надявам всички народни представители да подкрепят това предложение, защото явно само с парични санкции не става. Това сподели на брифинг в Народното събрание кметът на София Йорданка Фандъкова по повод внесеното предложение на депутати от ПП ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс, свързани с нерегламентираното изгаряне на отпадъци, предаде репортер на Novini.bg

,,Само за изминалия уикенд са направени 21 проверки, като са съставени три акта за административни нарушения. В ”Подуене” и ”Възраждане” е засечено горене на стара дограма, така че колегите със съдействието на полицията работят изключително сериозно. Но е очевидно, че само с актове и санкции на физически лица няма как да се справим с този тежък проблем”, допълни Фандъкова.

,,Трябва да подчертаем, че проблемът с мръсния въздух съществува отдавна. Усилията за справяне с него е с цел подобряването на качеството на живот. Хората станаха все по-взискателни, защото всички искаме на първо място децата ни да са живи и здрави. Трябва да си дадем сметка, че всички ние трябва да се включим в този процес и като за начало да слезем от колите и да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива”, посочи кметът и добави, че от януари догодина започва набирането на официалните заявления за подмяна на отоплителните инсталации.

,,Проблемът в София с фините прахови частици остава, но ние работим активно, защото хората очакват от нас предприемането на мерки”, завърши Фандъкова.

Относно санкциите от ГЕРБ уточниха, че съдът е този, който определя дали наказанието да бъде глоба от 2000 до 5000 лева или ефективна присъда лишаване от свобода до две години.

За битовите потребители пък санкцията би могла да бъде пробация или глоба до 1000 лева.

Нивата на замърсеност на въздуха може да видите и ТУК.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password