“Маркет линкс”: ГЕРБ и БСП излизат в нелоша форма след последните избори, на сцената обаче се появява трети играч

Политика

ГЕРБ и БСП излизат в нелоша форма след последната изборна кампания. Разликата между тях се запазва и е в рамките на 2%. Появява се и нов играч – “Няма такава държава”.

Това каза в сутрешния блок на БТВ Добромир Живков от социологическата агенция “Маркет линкс”, който коментира последното проучване на агенцията по поръчка на телевизията. “Одобрението за “Няма такава държава” е 32%, а отрицателните нагласи са 38%. При едни предсрочни избори ГЕРБ биха получили 18%, БСП – 16%, а “Няма такава държава” ще вземе 8%. Следват ДПС със 7,3%, “Демократична България” – 4,9%, и “Обединени патриоти” – 4,3%. Евентуалното гласуване за “Няма такава държава” със сигурност може да се окачестви като протестно”, заяви Живков.

“Има известно възстановяване на доверието към институциите. Такъв феномен наблюдавахме и след евроизборите. Президентството остава с най-високо доверие, но това се дължи на факта, че то не участва пряко в изпълнителната власт. За съжаление Народното събрание отново е на дъното в тази класация. На лице имаме оптимистична нотка за развитието на държавата. Това е определена специфика и тя не е свързана с политическата ситуация в страната, а с макроикономическата рамка. Срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп се оценява най-вече като геополитическа игра между Запада и Изтока и нашето място в тази игра”, разкри социологът.

Изследването е проведено сред 980 души в периода 21-28 ноември 2019 г. по метода на прякото лично интервю в дома на респондента. То е представително за населението на страната на възраст 18+ г.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password